2017-03-09 09:25:02

Finwire Funds

Rhenman Healthcare Equity L/S ökade 12,7 procent i februari

Rhenman Healthcare Equity L/S RC1 SEK steg med 12,7 procent i februari, vilket gör att fonden avkastat 16,75 procent sedan årets början. Det framgår av en månadsrapport.

I en kommentar skriver förvaltaren Henrik Rhenman att världens aktiemarknader andades optimism under månaden och att hälso- och sjukvårdssektorn kunder notera en särskilt kraftig uppgång för andra månaden i följd. Förvaltaren menar att detta uppställ möjligen kan ses i ljuset av ett antal uppköp i sektorn vilket kan indikera att dess svaga utvecklingen under fjolåret lett till alltför låga bolagsvärderingar.

Bland fondens innehav noterades uppgångar i biotechbolagen Esperion och Exelixis.

I fallet Esperion drevs kursen av positiva data från en omfattande studie på Amgens kolesterolsänkande läkemedel. Detta anses kunna leda till att Esperions tablett mot högt kolesterol kan få ett snabbare godkännande, enligt Rhenman. I Exelixis fall steg kursen av ett annonserat samarbete med Bristol Myers och Roche för att testa bolagets läkemedel mot njurcancer i kombinationsbehandlingar.

Bland negativa bidrag nämns biotechbolaget Catabasis som rapporterade ett negativt kliniskt utfall där bolagets huvudkandidat mot Duchennes muskeldystrofi misslyckades i en studie. Det danska allergibolaget Alk-Abellos tyngde också portföljen efter att ha annonserat omfattande investeringar i marknadsorganisation vilket drar ned estimaten för innevarande år, skriver Rhenman.

I en framåtblickande kommentar skriver förvaltaren att förutsättningarna för en lägre riskpremie för sektorn under 2017 är hög då han upplever att aktiemarknaden fått en mer nyanserad uppfattning om riskerna med politiska ingrepp än tidigare.

Jonathan Furelid
Nyhetsbyrån FinWire
Twitter: @FinWireFunds

Finwire är en nyhetsbyrå som skriver om börs och finans. Tjänsten Finwire Funds baseras på att fondbolag betalar för saklig och objektiv bevakning av marknader och fonder. En lista över Finwire Funds kunder återfinns här. (http://finwire.com/newswires/funds/finwire-funds-participating-clients/)

Bolag: Rhenman Healthcare Equity L/S
Kategorier: hedgefunds