2017-04-10 08:54:33

Finwire Funds

Rhenman Healthcare Equity L/S steg med 3,6 procent i mars

Rhenman Healthcare Equity L/S RC1 SEK ökade med 3,61 procent i mars, vilket innebär att fonden stigit med 20,97 procent sedan årsskiftet. Det framgår av en månadsrapport.

Månadens bästa bidragsgivare var innehaven i Esperion, Nektar och Galapagos, skriver förvaltaren Henrik Rhenman.

I fallet Esperion gynnades aktien av en nyhet som innebar att den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, gett klartecken för bolagets förslag till design och tolkning av en fas-3-studie gällande dess läkemedel mot högt kolesterol. Detta innebär att studien nu kan starta och möjliggör en snabbare väg till godkännande, skriver Rhenman.

Biotechbolaget Nektar presenterade positiva data gällande bolagets smärtstillande läkemedel i opioid-klassen, detta banar nu väg för en blockbusterpotential, det vill säga en möjlig försäljning överstigande en miljard dollar, enligt analytikerkåren, skriver förvaltaren. Aktien steg kraftigt på nyheten.

Bland innehav som hade ett negativt resultatbidrag under månaden återfanns Horizon, Amgen och Alexion.

Speciality pharmabolaget Horizon utvecklades negativt i spåren av osäkerhet kring bolagets primärvårdsprodukter som är utsatta för hård konkurrens och som inte alltid täcks av försäkringsbolagen samt ifrågasätts på grund av höga bruttoprishöjningar. Rhenman menar dock att bolagets låga värdering skapar möjligheter för den långsiktiga investeraren och håller därför bolaget som ett av fondens största innehav.

Biotechbolaget Amgen föll i spåren av dess kolesterolsänkare inte genererat fullt så stor riskminskning som förväntat.

"Säkerligen hade en större effekt varit önskvärd, men läkemedlet visar trots allt en signifikant minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Därtill kan det diskuteras om studien följt patienterna under tillräckligt lång tid för att se läkemedlets långsiktiga verkan", skriver förvaltaren i en kommentar.

Rhenman håller en fortsatt optimistisk bild av hälsovårdssektorn i allmänhet och pekar på att värderingarna är fortsatt attraktiva inom bioteknik som bara återhämtat delar av den negativa utveckling som skedde under början på fjolåret.

"När vi nu blickar framåt kan vi notera att marknaden till viss del återställt förväntningarna på healthcaresektorn. Bioteknik har emellertid inte återhämtat fallet mer än till ungefär hälften. Vår positiva grundsyn på sektorn ligger därför fast", skriver förvaltaren.
http://rhepa.se/wp-content/uploads/2017/04/monthly-report-rhenman-healthcare-equity-ls-201703-swe.pdf

Jonathan Furelid
Nyhetsbyrån FinWire
Twitter: @FinWireFunds

Finwire är en nyhetsbyrå som skriver om börs och finans. Tjänsten Finwire Funds baseras på att fondbolag betalar för saklig och objektiv bevakning av marknader och fonder. En lista över Finwire Funds kunder återfinns här. (http://finwire.com/newswires/funds/finwire-funds-participating-clients/)

Bolag: Rhenman Healthcare Equity L/S
Kategorier: hedgefunds