2017-05-08 07:37:31

Finwire Funds

Rhenman Healthcare Equity L/S steg med 1,0 procent i april, Faron, Novo Nordisk och Biomarin bästa innehav

Rhenman Healthcare Equity L/S RC1 SEK steg med 1,0 procent i april och har därmed avkastat 22,2 procent sedan årets början. Det framgår av en månadsrapport.

Under månaden märktes positiva bidrag från ett par nordiska innehav; finska Faron och danska Novo Nordisk.

Faron, som utvecklar läkemedel mot i första hand chocklunga, en allvarlig akut lungsjukdom, har tidigare varit under investerarnas radar men har i år uppmärksammats med kraftigt stigande aktiekurs som följd, skriver förvaltaren Henrik Rhenman.

I fallet Novo Nordisk har diabetesjättens aktiekurs återhämtat sig från ett svagt 2016, där hårdnande konkurrens på framförallt den amerikanska insulinmarknaden påverkade kursen negativt. Begynnande tecken på att prispressen på marknaden för bolagets produkter kan ha mjuknat gynnade aktien under månaden, skriver Rhenman. Biotechbolaget Biomarin fick godkänt både i Europa och USA för ett nytt särläkemedel för behandling av den ovanliga genetiska defekten Battens sjukdom, detta godkännande kom något tidigare än vad marknaden hade förväntat sig och mottogs positivt.

Bland negativa bidrag under månaden märktes innehavet i Nektar, som föll tillbaka efter en mycket stark utveckling i mars, då aktien dubblades efter positiva data. Även innehaven i Intra-Cellular och Incyte tyngde fondens resultat.

I en marknadsprognos skriver Rhenman att förseningen av reformeringen av Obamacare är i sig varken särskilt negativ eller positiv för fondens innehav med undantag för sjukhusen. Förvaltaren menar att hälsovårdssektorn framöver kan komma att gynnas av en reform som fokuserar på självriskfrågan och dess finansiering.

"Enligt representanter för läkemedelsindustrin har Trump-administrationen förstått att detta är en huvudfråga och industrin vill gärna vara med och finansiera lägre självrisker för patienterna. Kortsiktigt vore detta en mycket intressant lösning som kan leda till stark sektorutveckling senare under året", avslutar Rhenman.

Jonathan Furelid
Nyhetsbyrån FinWire
Twitter: @FinWireFunds

Finwire är en nyhetsbyrå som skriver om börs och finans. Tjänsten Finwire Funds baseras på att fondbolag betalar för saklig och objektiv bevakning av marknader och fonder. En lista över Finwire Funds kunder återfinns här. (http://finwire.com/newswires/funds/finwire-funds-participating-clients/)

Bolag: Rhenman Healthcare Equity L/S