2017-06-07 17:06:17

Finwire Funds

Rhenman Healthcare Equity L/S tappade 7,8 procent i maj, svag dollar och exponering mot bioteknik bidrog negativt

Rhenman Healthcare Equity L/S RC1 (SEK) tappade 7,8 procent i maj, vilket medför att uppgången sedan årets början summerar till 12,7 procent. Det framgår av ett månadsbrev.

I en kommentar skriver förvaltaren Henrik Rhenman att det var ett antal faktorer som bidrog till den negativa avkastningen under månaden. Bland dessa nämns en svagare dollar i förhållande till euron, nedgångar inom biotekniksektorn samt en hög nettoexponering i kombination med större nedgångar i enskilda aktier.

De bästa bidragsgivarna under månaden var Hansa Medical, Ambu och Regeneron medan innehaven i Horizon, Endologix och Nevro tyngde resultatet.

Det svenska biotechbolaget Hansa Medical, som haft ett starkt år, fortsatte sin uppgång i maj efter att man beviljats tillgång till Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s process för prioriterade läkemedel. Det danska medtechbolaget Ambu steg på en stark kvartalsrapport och det amerikanska biotechbolaget Regeneron börjar återfå sitt goda anseende på börsen tack vare bland annat en lyckat produktlansering tillsammans med Saofi, skriver Rhenman.

I en kommentar till de negativa bidragen skriver förvaltaren att Horizon sjönk på oro kring dess verksamhet mot primärvården som visade på svaghet i kvartalsrapporten. Det amerikanska medtechbolaget Endologix föll kraftigt efter att bolaget meddelade att deras nya och mest innovativa produkt sannolikt blir två år försenad på den amerikanska marknaden. Medtechbolaget Nevro föll på en kvartalsrapport som visade på viss växtvärk, skriver Rhenman.

Förvaltaren har en fortsatt positiv syn på hälsovårdssektorn och menar att nedgången under månaden ska ses som en kortsiktig rekyl.

"Vår optimism är obruten och vi anser att rekylen har stora likheter med den som uppstod i samband med det amerikanska valet, det vill säga kort, intensiv samt sentimentsdriven", avslutar Rhenman månadskommentaren.

Jonathan Furelid
Nyhetsbyrån FinWire
Twitter: @FinWireFunds

Finwire är en nyhetsbyrå som skriver om börs och finans. Tjänsten Finwire Funds baseras på att fondbolag betalar för saklig och objektiv bevakning av marknader och fonder. En lista över Finwire Funds kunder återfinns här. (http://finwire.com/newswires/funds/finwire-funds-participating-clients/)

Bolag: Rhenman Healthcare Equity L/S
Kategorier: hedgefunds