2017-08-04 08:49:53

Finwire Funds

Rhenman Global Opportunities L/S sjönk med 1,8 procent i juli, Ericsson och kort position i Netflix tyngde

Rhenman Global Opportunities L/S RC1 (SEK) sjönk med 1,78 procent i juli och har därmed tappat 2,14 procent sedan årets början. Det framgår av en månadsrapport.

I en kommentar skriver förvaltaren Staffan Knafve att främst råvaror bidrog positivt under månaden medan informationsteknologi och hälso- och sjukvård drog ned utvecklingen.

Fondens långa positioner belastade fonden med 2,0 procent under månaden medan korta positioner hade ett positivt resultatbidrag på 0,2 procent.

Juli månads främsta bidragsgivare var fondens korta position i Tesla. Aktien föll till följd av att bolaget levererat 2 500 färre enheter av Model S/X än förväntat i Q2 efter att ha stött på pro- duktionsproblem med sina 100 kWh-batterier. Nu vänds blickarna mot upptrappningen av produktionen av Model 3, bilen som med sitt lägre pris är tänkt att ge Tesla tillgång till massmarknaden, skriver förvaltaren.

Fondens näst största bidragsgivare under månaden var råvarukonglomeratet Glencore. Aktien fortsatte att utvecklas starkt, gynnad av stigande metallpriser och en förbättrad balansräkning.

Bland negativa bidrag märktes Ericsson som sjönk kraftigt efter att bolaget presenterat rapporten för det andra kvartalet. Kortpositionen i Netflix var en annan stor negativ bidragsgivare.

Förvaltaren menar att marknaden varit för pessimistisk på slutet och delar inte investerarnas negativa inställning vad gäller förutsättningar för vinstförbättringar, men han påpekar samtidigt att värderingen för vissa IT-bolag är bekymmersam.

"Vinsttillväxten är god, konjunkturutsikterna fortsatt stabila och det låga ränteläget medför dels att värderingarna är rimliga dels att investerarna har få alternativ till aktier. Det som dock bekymrar oss en del är koncentrationen till relativt få bolag inom IT och sällanköpsvaror, så kallade 'concept stocks', som stigit kraftigt i år och som har mycket höga värderingar. Skulle en eller flera av dessa bolag förlora investerarnas gunst är fallhöjden betydande och kan påverka aktiemarknaderna i dess helhet", avslutar Knafve månadskommentaren.

Jonathan Furelid
Nyhetsbyrån FinWire
Twitter: @FinWireFunds

Finwire är en nyhetsbyrå som skriver om börs och finans. Tjänsten Finwire Funds baseras på att fondbolag betalar för saklig och objektiv bevakning av marknader och fonder. En lista över Finwire Funds kunder återfinns här. (http://finwire.com/newswires/funds/finwire-funds-participating-clients/)

Bolag: Rhenman Global Opportunities L/S