2018-01-29 14:55:16

Finwire Funds

Rhenman Global Opportunities L/S tappade 0,5 procent i december, Volkswagen och Qualcomm sänken

Rhenman Global Opportunities L/S RC1 (SEK) backade med 0,5 procent i december, vilket gör att avkastningen för året uppgick till 3,5 procent.

Under månaden var det främst energibolag och finansiella bolag som bidrog positivt medan sällanköps- dagligvarubolag drog ned avkastningen.

Innehavet i Halliburton var fondens bästa bidragsgivare i december. Aktien steg i spåren av högre råoljepriser och den amerikanska skattereformen. På den korta sidan var Apple ett positivt bidrag då aktien sjönk på sänkta förväntningar bland analytiker på bolagets leveranser av flaggskeppsprodukten iPhone X för första kvartalet nästa år.

Bland negativa bidrag under december märktes Volkswagen och Qualcomm. Volkswagen tyngdes av ett negativt nyhetsflöde. Bolaget rapporterade sämre än väntade försäljningssiffror för USA samtidigt som den långdragna utsläppsskandalen återigen uppmärksammades. En annan negativ bidragsgivare blev den japanska bryggerikoncernen Asahi Group. Aktien föll efter att bolaget sålt sin andel i Tsingtao Brewery till Fosun International till ett pris som var avsevärt lägre än vad marknaden förväntat sig.

Inför 2018 ställer sig förvaltaren Staffan Knafve frågan om den goda utvecklingen för momentumaktier, det vill säga aktier som fortsatt att stiga just därför att de redan har gått bra, kan fortsätta att utvecklas väl.

"Att köpa dessa aktier, som till stor utsträckning återfinns i teknologisektorn, var fjolårets i särklass bästa strategi. Vi förväntar oss att de sektorrotationer som redan skett under hösten kommer att fortsätta under 2018, vilket kan komma att påverka kurserna i 2017 års
vinnarsektorer", avslutar han månadskommentaren.

Jonathan Furelid
Nyhetsbyrån FinWire
Twitter: @FinWireFunds

Finwire är en nyhetsbyrå som skriver om börs och finans. Tjänsten Finwire Funds baseras på att fondbolag betalar för saklig och objektiv bevakning av marknader och fonder. En lista över Finwire Funds kunder återfinns här. (http://finwire.com/newswires/funds/finwire-funds-participating-clients/)

Bolag: Rhenman Global Opportunities L/S
Kategorier: hedgefonder