2018-04-06 09:13:55

Finwire Funds

Rhenman Global Opportunities L/S backade 1,2 procent i mars, Qualcomm tyngde, kortposition i Tesla positivt bidrag

Rhenman Global Opportunities L/S RC1 (SEK) sjönk med 1,2 procent under mars, vilket innebär att fonden tappat 5,5 procent sedan årets början.

I en kommentar skriver förvaltaren Staffan Knafve att månadens bästa bidragsgivare var kortpositionen i elbilstillverkaren Tesla.

"Fonden gynnades när aktien föll efter en rad negativa nyheter. Bland annat undersöks nu Tesla av amerikanska myndigheter efter en dödskrasch relaterat till autopiloten på bolagets Model X. I samband med detta nedgraderade Moody’s även Teslas kreditvärdighet på grund av produktions- och likviditetsproblem. Dessutom tvingas bolaget för tredje gången återkalla fordon på grund av säkerhetsbrister. Denna gång rör det sig om det största antalet hittills, 123 000 Model S, efter problem med korrosion av fordonens styrbultar. Men, kanske framför allt, växer oron över den långsamma produktionstakten för Model 3", skriver förvaltaren.

En annan position som bidrog positivt under månaden var den japanska speltillverkaren Square Enix där intresset för aktien var stort i spåren av att bolaget släppt två klassiska spel på den senaste generationens plattformar. Flera analytiker tog dessutom upp sina rekommendationer för aktien under perioden, enligt Knafve.

Bland innehav som tyngde utvecklingen under månaden märktes chiptillverkaren Qualcomm som föll kraftigt efter att Trump-regeringen stoppat Broadcoms bud på bolaget.

"USA tycks oroliga över ett ökat kinesiskt inflytande där man menar att Kina tvingar amerikanska bolag att överföra värdefull teknologi och affärshemligheter. Broadcoms
nära relationer till kinesiska Huawei kan ha bidragit till det oväntade beslutet att stoppa affären" kommenterar förvaltaren utvecklingen.

Den kinesiska biltillverkaren Great Wall Motors bidrog också negativt under månaden efter det att bolagets försäljningstillväxt sjönk till endast 2,6 procent under 2017 jämfört med 30 procent för 2016.

I en marknadsutblick skriver Knafve att man vidmakthåller sin avvaktande hållning till högt värderade teknologi- och sällanköpsbolag där förmågan att leva upp till höga förväntningar riskerar att inte infrias. Samtidigt har man en i grunden positiv inställning till den ekonomiska utvecklingen på medellång sikt och ser förutsättningar för högre aktiekurser i sektorer som gynnas av en fortsatt god konjunktur, däribland industriföretag, banker och energibolag.

Jonathan Furelid
jonathan.furelid@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Bolag: Rhenman Global Opportunities L/S
Kategorier: hedgefunds