2018-05-15 07:31:01

Finwire Funds

Rhenman Global Opportunities L/S steg med 4,2 procent i april, Ericsson och energibolag bakom uppgång

Rhenman Global Opportunities L/S RC1 (SEK) steg med 4,2 procent under april, vilket innebär att fonden backat med 1,6 procent sedan årets början.

Under månaden har fonden gynnats av sina innehav inom energisektorn samt inom informationsteknologi medan sällanköpsbolag och dagligvaror dragit ned avkastningen. Fondens långa positioner gav ett bidrag med 5,5 procent, medan kortpositionerna belastade utvecklingen med 1,3 procent.

Bästa bidragsgivare under månaden var innehavet i Ericsson som lämnade en stark kvartalsrapport som föll investerarna i smaken.

"Det ser äntligen ut som att vd Börje Ekholms omstruktureringar har börjat ge resultat som syns i siffrorna. Investerarna har sedan Ekholm tillträdde otåligt väntat på att denne skulle hjälpa bolaget att vända den svaga utvecklingen. Månadens rapport blev den första tydliga indikationen på att en sådan vändning håller på att ske", skriver förvaltaren Staffan Knafve i en kommentar.

Andra starka bidragsgivare under månaden var energibolagen Halliburton, Chevron och Shell. Energisektorn har varit den sektor som har haft i särklass svagast utveckling under en längre tid, men en vändning kom i april där också flera av bolagen levererade rapporter
som mottogs väl, kommenterar Knafve utvecklingen och betonar att om oljepriset stannar på nuvarande höga nivåer kommer detta även fortsättningsvis gynna sektorn då marknaden alltjämt noterar stigande efterfrågan.

Fondens utveckling tyngdes framför allt av kortpositionerna i Tesla, Amazon och Netflix. De två sistnämnda bolagen rapporterade båda något bättre kvartalsresultat än väntat i april. Tesla hade tyngts av negativa nyheter under mars men återhämtade sig kraftigt i april. Bolaget kommunicerade att de har producerat färre bilar än väntat under årets första kvartal, men antalet var 40 procent högre än föregående kvartal och
det räckte för att driva upp aktiekursen, skriver Knafve.

Jonathan Furelid
jonathan.furelid@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Bolag: Rhenman Global Opportunities L/S
Kategorier: mutualfunds