2018-06-08 13:44:56

Finwire Funds

Rhenman Global Opportunities L/S backade med 4,3 procent i maj, banker och Symantec låg bakom nedgång

Rhenman Global Opportunities L/S RC1 (SEK) backade med 4,3 procent under maj, vilket innebär att fonden hittills i år har gått ned 5,8 procent.

Under månaden har fonden gynnats av sina innehav inom energisektorn samt inom dagligvaror medan sällanköpsbolag och banker dragit ned avkastningen. Fondens långa och korta positioner kom att belasta fonden. Medan de långa positionerna bidrog till en negativ utveckling på 3,3 procent, var motsvarande utveckling för kortpositioner om minus 1,0 procent.

Bästa bidragsgivare under månaden var innehavet i amerikanska halvledartillverkaren Qualcomm.

”Aktien hade under våren påverkats negativt av handelstvisten mellan USA och Kina, där kinesiska myndigheters intog en avog inställning till Qualcomms förvärv av NXP Semi. Under månaden indikerade dock president Trump att bojkotten av den kinesiska telecomutrustning och smartphonetillverkaren ZTE skulle upphöra, och därmed möjliggöra användandet av amerikanska komponenter i deras produkter. Kinesiska myndigheter meddelade samtidigt att de skulle se över bedömningarna av Qualcomm och NXP Semi. Detta mottogs mycket positivt av investerare i halvledarmarknaden där hoppet om uppköp återuppstod”, skriver förvaltaren Staffan Knave i en kommentar.

Andra starka bidragsgivare under månaden var japanska spelstudion Square Enix och amerikanska oljejätten Exxon Mobil.

”Aktien utvecklades starkt under större delen av månaden med stöd av ett stigande oljepris. I slutet av månaden meddelade Ryssland och Saudiarabien att de överväger att öka produktionen vilket ledde till ett kraftigt prisfall på råolja som i sin tur drabbade energiaktier. Detta visade sig dock vara temporärt och såväl oljepriset som Exxon Mobile återhämtade större delen av nedgången före månadens slut”, skriver Knave.

Fondens utveckling tyngdes av de två europeiska bankinnehaven Banco Santander och franska BNP Paribas. Överlag har banksektorn haft det tungt under maj månad med anledning av den politiska oron i Italien och Spanien.

En annan surdeg har också varit amerikanska Symantec, som säljer digitala säkerhetslösningar och infrastruktur. Bolagets senaste delårsrapport var starkare än väntat men ändå aktien på fall efter att en svagare prognos för resten av året lämnats än vad investerarna räknat med, skriver Knave.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Bolag: Rhenman Global Opportunities L/S
Kategorier: mutualfunds