2019-02-11 11:35:43

Finwire Funds

Rhenman Global Opportunities L/S steg 10,3 procent i januari, IBM främsta bidragsgivare

Rhenman Global Opportunities L/S RC1 (SEK) steg 10,3 procent i januari, samtidigt som världsindex ökade med 9,9 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Det var en bred uppgång på börsen där alla sektorer gick upp med energibolag och industriföretag i toppen samtidigt som hälso- och sjukvårdsbolag och dagligvaror steg förhållandevis mindre.

För fondens del bidrog banker och energiproducenter mest positivt medan informationsteknologi och industriföretag utvecklades relativt sett sämre.

Fondens långa positioner gav ett positivt bidrag med 10,9 procent medan kortpositionerna belastade fondens utveckling med 0,7 procent.

Månadens främsta bidragsgivare blev den amerikanska teknikjätten IBM. Aktien steg kraftigt efter att bolaget hade presenterat ett bättre resultat än väntat för det fjärde kvartalet och gett prognoser för 2019 som översteg analytikernas estimat.

"IBM har under flera år stått med ett ben i framtiden och ett i det förgångna. Bolaget har under denna tid arbetat med att skifta vikten av sin verksamhet mot mer framtidsorienterade områden som molntjänster, digital strategi, mjukvara och vad bolaget själva kallar Cognitive Computing, som bland annat innefattar tjänster med maskinlärning och artificiell intelligens", kommenterar fondens förvaltningsteam.

På minussidan märktes Qualcomm, mot bakgrund av spekulationer om utfallet av en rättstvist med amerikanska FTC.

Förvaltarteamet har under en längre tid argumenterat för att aktiemarknadernas syn på framtiden är väl mörk.

"Det avspeglas i värderingar som är lägre än vad som är motiverat för många sektorer och regioner", uppger man.

De största innehaven per utgången av månaden var Roche, Exxon och Chevron. Nettoexponeringen löd 114 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Bolag: Rhenman Global Opportunities L/S