2020-02-17 11:06:39

Finwire Funds

Rhenman Global Opportunities L/S minskade 3,4 procent i januari - kortpositionen Tesla tyngde avkastningen mest

Fonden Rhenman Global Opportunities L/S minskade 3,4 procent i januari. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Staffan Knafve.

Förvaltaren skriver inledningsvis att det nya decenniet började som det förra slutade. Det var under månaden breda uppgångar på världens börser där tillväxtmarknaderna stack ut. Till optimismen bidrog förbättrad makrostatistik, framsteg i handelssamtalen mellan Kina och USA samt att Storbritannien trädde ur EU under ordnade former.

I slutet av månaden skapade utbrottet av coronaviruset oro på världens marknader.

NortonLifeLock och IBM var fondens främsta bidragsgivare. Mest negativa bidrag kom från Tesla och Chevron.

"Månadens bästa bidragsgivare blev cybersäkerhetsbolaget NortonLifeLock. Efter avyttrandet av sitt företagssegment till halvledartillverkaren Broadcom förra året har bolaget specialiserat sig på digital säkerhet för konsumenter (till exempel antivirusprogram och skydd mot identitetsstöld)", skriver Knafve.

Störst negativ påverkan på avkastningen hade kortposiotionen i Tesla där aktien steg 86 procent under månaden. Bolaget är, sett till börsvärde, nu större än Volkswagen.

"Inledningen på 2020 har således blivit oväntat dramatisk. Inte bara för att den kinesiska influensaepidemin kan hota den förväntade tillväxten globalt, utan också för att skillnaden i kursutveckling mellan sektorer medfört att tillväxtbolag fortsätter att vidga det redan stora värderingsgapet mot andra branscher. Att Tesla, vars kurs i det närmaste fördubblats i år, var en av de mest omsatta aktierna alla kategorier i januari, säger en del om klimatet", avslutar förvaltaren månadsrapporten med.

Victor Carlén
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Bolag: Rhenman Global Opportunities L/S
Kategorier: mutualfunds