2021-04-07 16:05:41

Finwire Funds

Augmented Reality Fund A ökade 1,38 procent i februari - tagit in Unity och Beyond Frames

Fonden Augmented Reality Fund A steg 1,38 procent i februari, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 5,91 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 18,04 procent och är därmed bättre än index som har ökat 11,34 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Magnus Nicklasson.

Under månaden valde Nicklasson att sälja av innehavet i MicroVision. Innehavet har levererat stark avkastning för fonden men värderingen har nu stigit till nivåer som inte är försvarbara.

"När vi investerade i detta bolag var det sett till värdet ett litet bolag med stor framtidspotential. Idag har bolaget ett helt annat värde vilket kräver mer substans än vad som finns idag. MicroVisions fokusområden har heller ej genererat någon faktisk försäljning i större grad ännu. Det blir således ett för stort mått av spekulation att fortsätta ligga investerad", skriver förvaltaren angående MicroVision.

Vidare skriver förvaltaren att augmented reality har potentialen att revolutionera gaming-världen och förflytta gaming från spelkonsoller till den fysiska världen. I det här segmentet köptes två bolag in i form av Unity och Beyond Frames.

Unity genomförde sin börsnotering i september 2020. Bolaget ligger bakom den mjukvara som är i särklass världsledande gällande utveckling av 3D/AR-spel. Med förvaltarens övertygelse om att gaming kommer vara det kraftigaste växande området inom AR gör det att Unity har en självklar plats i portföljen.

Angående det andra nytillskottet i fonden skriver Nicklasson följande.

"Ett svenskt investmentbolag som investerar i olika spelstudios som utvecklar AR/VR-spel. Idag är man delägare i tre spelstudios och man går in som en aktiv delägare och hjälper till med bland annat administration, finansiering och utgivning. Dessa spelstudios har haft lyckade spellanseringar och under 2021 kommer ett flertal nya spel. Därtill letar Beyond Frames efter nya spelstudios inom AR/VR som man kan förvärva. Beyond Frames är ett mindre bolag som befinner sig tidigt i sin utveckling och har initialt fått en mindre position i fonden."

Augmented Reality Fund A, %februari, 2021
Fond MM, förändring i procent1,38
Index MM, förändring i procent5,91
Fond i år, förändring i procent18,04
Index i år, förändring i procent11,34

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Beyond Frames Augmented Reality Fund A Unity
mutualfunds