2021-11-17 09:04:41

Finwire Funds

Augmented Reality Fund A ökade 3,47 procent i oktober - avkastningen gynnades av Facebook

Fonden Augmented Reality Fund A steg 3,47 procent i oktober, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 2,76 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 13,15 procent och är därmed sämre än index som har ökat 20,57 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Magnus Nicklasson.

Fondens avkastning gynnades av Facebooks framfart. Tech-bolaget presenterade bland annat ett namnbyte till Meta under perioden.

"Att Facebook byter namn kanske inte upplevs så märkvärdigt och det verkar inte som att marknaden fullt ut förstått vidden av det ännu, men vi menar att det är en big deal. Att heta Meta visar att Facebook verkligen menar allvar med Metaverse", uppger Nicklasson.

Flera av fondens innehav gynnades av att man riktade fokus mot Metaverse, vilket enkelt uttryckt beskrivs som nästa generations internet.

"I Facebooks tillkännagivande framhölls flera gånger vikten av och närvaron av AR och VR. Zuckerberg beskrev olika framtida 3D-upplevelser samt att glasögon kommer vara redskapet för att få tillgång till Metaverse", uppger han vidare.

Han bedömer att Metaverse fortsatt kommer att mötas av ett visst motstånd, likt hur man bemötte iPhone när den kom.

"Ett Metaverse kan liksom andra nya teknologier så som Augmented Reality, mötas med viss
skeptisism. Detta gäller alla teknologiska innovationer och är en naturlig del av implementeringsprocessen. Frågor som exempelvis är det verkligen så att vi alla kommer gå runt i AR-glasögon framkommer. Tittar man tillbaks historiskt till förra gången en teknologisk innovation förändrade våra liv, nämligen 2007 när iPhonen släpptes, var fenomenet exakt likadant. Iphonen upplevdes som något märklig då man plötsligt skulle ta på en skärm och många trodde att den skulle bli en nischad produkt av begränsat intresse, ett par år senare hade iPhonen ett par miljarder användare", uppger han.

Största innehav var Lumentum, ST Microelectronics och II-VI Incorporated med andelar om 6,56, 5,95 respektive 5,29 procent. Fonden ligger tyngst i AR mjukvara, 30,5 procent, och AR hårdvara, 47,9 procent.

Augmented Reality Fund A, %oktober, 2021
Fond MM, förändring i procent3,47
Index MM, förändring i procent2,76
Fond i år, förändring i procent13,15
Index i år, förändring i procent20,57

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Augmented Reality Fund A
fundtech mutualfunds