2021-12-03 15:23:00

Finwire Funds

Fondspararna köpte Sverigefonder i november, sålde teknikfonder - Avanza

I november köptes Avanzas kunder framför allt Sverigefonder som attraherade varannan fondkrona. Det skriver nätmäklaren på fredagen.

”November har historiskt varit en solsäker månad och även i år gav den fondspararna skäl att dra på smilbanden. Den nya virusvarianten Omikron skapade dock börsoro i slutet av månaden med rejäla börsfall som följd. Trots denna turbulens valde fondspararna att trycka på köpknappen och favoriserar återigen hemmaplan där Sverigefonder attraherade varannan fondkrona”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, i en kommentar.

På andra plats kom globalfonder och på tredje plats fastighetsfonder. Mest sålda fonder var teknik- och energifonder.

”Teknikfonder fortsätter vara årets mest sålda kategori efter att ha varit den mest köpta dito under förra året. Efter att ha varit ute i kylan en tid så återstår det att se om Omikron-oron kan leda till att kategorin får förnyad vind i seglen. Sektorn lyfts ofta som en pandemivinnare. Stigande inflation, initialt höga värderingar och stigande räntor agerar dock motvind”, säger Nicklas Andersson.

Avanza fortsatte att öka antalet fondkunder. I månadstakt var ökningen 2 procent och i årstakt 38 procent. Totalt har bolaget nu 1 012 900 fondkunder. Antalet fondaffärer sjönk 5 procent mätt som månadstakt men ökade 37 procent mätt som årstakt.

Mest köptaMest sålda
SverigefonderTeknikfonder
GlobalfonderEnergifonder
FastighetsfonderRäntefonder (långa/korta)
BlandfonderAsienfonder
NordamerikafonderRysslandsfonder

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Avanza
mutualfunds