2022-06-10 10:58:35

Finwire Funds

Arden xFund minskade 3,09 procent i maj - negativa bidrag från K&S, Verbio och Expedia

Fonden Arden xFund minskade 3,09 procent i maj. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Anders R Hjorth.

Inledningsvis skriver förvaltaren att inflationen slått nya rekordsiffror under maj samtidigt som världens börser fortsätter pressas av recessionsoro. Amerikanska centralbanken höjde under perioden sin styrränta med 0,5 procent och den amerikanska tioåringen noterades som högst på 3,20 procent under månaden. I Kina började man däremot att lätta på sina pandemirestriktioner och i USA verkar inflationstoppen vara nådd. Detta tror förvaltaren på sikt kan leda till mindre aggressiv penningpolitik.

"EU godkände ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland om totalstopp av rysk oljeimport vid utgången av 2022 vilket fick priset på Brentolja att rusa till 123 amerikanska dollar per fat. Sannolikt har vi inte ännu börjat se de fulla effekterna av sanktionerna", skriver förvaltaren.

Gällande fondens aktivitet skriver förvaltaren att man deltog i en börsnotering av 4C Group på First North. Samtidigt sålde man Örsted, Google, NP3 Pref, Expedia och Tele2. Fondens aktieexponering var 54 procent vd månadsskiftet.

Främsta bidragsgivarna under månaden var ZIM Integrated Ship, Paradox Interactive och Anglo American. I den negativa vågskålen fanns K&S, Verbio Vereinigte och Expedia.

Gällande fondens geografiska exponering var Sverige den största regionen med 47,01 procent följt av USA med allokering om 15,75 procent. Vad gäller sektorfördelningen var exponeringen störst mot material och räntebärande tillgångar om drygt 25 procent vardera.

Största innehaven i fondens portfölj var vid månadsskiftet SBAB, Electrolux och Ikano med portföljvikter om 6,36, 6,35 respektive 6,35 procent.

Arden xFund, %maj, 2022
Fond MM, förändring i procent-3,09

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Arden xFund
mutualfunds