2022-06-13 14:52:35

Finwire Funds

Augmented Reality Fund ökade 1,3 procent i maj - Apples MR/AR-glasögon allt närmare lansering

Fonden Augmented Reality Fund A steg 1,3 procent i maj, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 0,7 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 18,9 procent och är därmed sämre än index som har minskat 6,8 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Magnus Nicklasson.

Inledningsvis skriver förvaltaren att maj bjöd på en volatil marknad påverkad av hög inflationen, räntehöjningar och minskad tillväxt.

Vidare menar Nicklasson att marknaden verkar närma sig en produktlansering av Apples nya MR/AR-glasögon eftersom styrelsen enligt många källor fått en förhandsvisning av den nya produkten. Man hänvisar till att Apple Watch förhandsvisades för styrelsen ett år innan lansering.

"Enligt tillgänglig information ser det ut som att en första version kommer lanseras
2023, en version av ett par Mixed Reality-glasögon som kommer kosta cirka 3000 dollar. Dessa kommer följas upp av ett par renodlade AR-glasögon till ett lägre pris vilket kommer bli mer ut av en mainstream-produkt", förklarar förvaltaren.

Google visade också upp en prototyp av AR-glasögon på sitt årliga produktevent, vilka kan översätta vad någon på ett främmande språk säger i realtid. Googles lansering väntas komma under 2024.

Avslutningsvis ser förvaltaren positivt på framtiden och tror att det på lite längre sikt finns goda investeringsmöjligheter.

Vad gäller branschfördelning, har man störst allokering mot AR-hårdvara om 51,6 procent, följt av AR-mjukvara om 24,8 procent.

Störst exponering har fonden mot USA, följt av Europa om 59,6 respektive 15,9 procent.

Största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Lumentum, II-VI Incorporated och Aixtron med portföljvikter om 6,27, 6,26 respektive 6,22 procent.

Augmented Reality Fund A, %maj, 2022
Fond MM, förändring i procent1,3
Index MM, förändring i procent-0,7
Fond i år, förändring i procent-18,9
Index i år, förändring i procent-6,8

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Augmented Reality Fund A
fundtech mutualfunds