2023-01-10 13:58:30

Finwire Funds

Plain Capital Bronx ökade 3,4 procent i december - förvaltaren tror på mer normal marknad efter ett stökigt Q1

Fonden Plain Capital Bronx steg 3,4 procent i december. Under det gångna helåret minskade fonden 21,12 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Patrik Wallenberg.

Inledningsvis skriver Wallenberg att aktiemarknaderna föll efter två starka månader. I Sverige sjönk OMX30 med 2,81 procent och i Tyskland var DAX-indexet nere med 3,29 procent.

"På andra sidan Atlanten var det än mer dystrare utveckling och S&P500 minskade med -5,9%, det industritunga Dow Jones Industrial gick ner -4,07% samtidigt som det tekniktunga NASDAQ100 rasade -9,06% för månaden. Så med facit i hand en dyster avslutning på ett dystert börsår där tillväxtbolag och teknikbolag stod för dom största nedgångarna", skriver Wallenberg.

Vad gäller det nya börsåret så skriver förvaltaren att man förväntar sig viss styrka under inledningen av det nya året men att det första kvartalet i helhet kommer vara negativt. Wallenberg skriver dock att han tror att börserna kommer vända uppåt någon gång under året.

“Vi menar att inflationen kommer ner vilket ger centralbankerna data för att lugna ner räntebanan. Men vi tror att inflationens hastighet nedåt kan gå väldigt fort och så även konjunkturen vilket inte bara motiverar för centralbankerna att lugna ner sig utan att inta en mycket mer duvaktig inställning och eventuellt stimulera ekonomin som bromsat in kraftigare än förväntat”, förklarar förvaltaren.

Wallenberg framhåller dock att han inte tror på en naturligt stark uppgång utan snarare en tillbakagång till en mer normal marknad med lägre volatilitet.

"Det är alltid mycket svårt att sia om framtiden men vår bild är ett svagt första kvartal och sedan en mer naturlig uppgång under en längre tid där bolag med reala vinster kommer gynnas", avslutar förvaltaren.

Under månaden valde förvaltaren att ta hem en del vinster för att öka kassan.

Plain Capital Bronx, %december, 2022
Fond MM, förändring i procent3,4
Fond helår, förändring i procent-21,12

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Plain Capital Bronx
mutualfunds