2023-01-20 15:22:13

Finwire Funds

Lucy Global Fund minskade 2,49 procent i december - 2022 blev ett utmanande år

Fonden Lucy Global Fund A minskade 2,49 procent i december, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 4,07 procent. Under det gångna helåret minskade fonden 27,1 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Therese Nyrén och Kim Hansson.

Inledningsvis skriver förvaltarna att 2022 varit ett omskakande år med stora skillnader mellan olika sektorer. Under året gick sektorerna inom energi och hälsa betydligt bättre än genomsnittet medan teknikföretag och svenska fastighetsbolag gick betydligt sämre.

De främsta bidragsgivarna till fonden under december var Bruno Cucinello, Nike och PVH Corp. Bland de negativa bidragsgivarna fanns istället VF Corp, Lululemon och Kering.

Förvaltarna dedikerar decembers månadsbrev till året som gått. Man skriver att årets främsta positiva bidragsgivare till fonden var Brunello Cucinelli, Ermenegildo Zegna och Hermes. I den negativa vågskålen fanns positionerna i VF Corp, Musti Group och Fenix Outdoor.

"Fenix Outdoor fokuserar på produkter för natur och friluftsliv. Bolaget utvecklar egna produkter genom varumärkena Fjällräven, Tierra, Hanwag och Royal Robbins. Försäljning sker till grossist men också genom de egna detaljhandelskedjorna Naturkompaniet, Partioaitta, Globetrotter, Friluftsland och Trekitt. Försäljningsutvecklingen var under 2022 god men resultatet hängde inte riktigt med. Företaget ser framöver stigande kostnader inom områden som hyror, löner och IT men kan också gynnas av en lågkonjunktur då många tenderar att semestra hemmavid i stället för att resa utomlands”, skriver förvaltarna bland annat.

Inför 2023 ser man att det finns flera osäkerheter, som kriget i Ukraina och spänningarna mellan Kina och Taiwan. Ytterligare osäkerheter gäller konjunkturen och covid-situationen i Kina.

“Det skulle kunna bli ett bra börsår 2023. Det finns alla förutsättningar för ny dramatik under året men övertron på börsens uppgångspotential har kommit på skam, vilket förbättrar möjligheterna till en mera sansad utveckling”, avslutar förvaltarna.

Lucy Global Fund A, %december, 2022
Fond MM, förändring i procent-2,49
Index MM, förändring i procent-4,07
Fond helår, förändring i procent-27,1

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Lucy Global Fund A
mutualfunds