2023-05-16 08:30:07

Finwire Funds

Bud från First Solar gynnar utvecklingen - Proethos Fond

Under förra veckan kom det amerikanska solenergiföretaget First Solar med nyheten om att man förvärvar svenska Evolar. Det skriver Proethos Fonds förvaltare Magnus Alfredsson i senaste fondbrevet.

Evolar utvecklar perovskitsolceller som enligt förvaltaren kan skapa 25 procent mer energi jämfört med konventiella solpaneler. Förvärvsnyheten togs emot positivt och First Solars aktie steg med 27 procent. First Solars portföljvikt i Proethos Fond uppgår till 3,6 procent.

"Vi kommer att se mer och mer av den här sortens affärer framöver. Klimatkrisen tvingar fram nya, bättre och mer effektiva lösningar och de här 'nya' lösningarna kommer att implementeras väldigt mycket fortare än vi är vana vid", skriver Alfredsson.

Proethos Fond är en artikel 9-fond och investerar i fyra olika områden i form av förnybar energi, energieffektivisering, hållbara transporter och hållbar livsstil. Enligt data från Avanza har Proethos Fond stigit med 0,73 procent hittills i år.

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Proethos Fond
fundsustainability mutualfunds