2015-12-14 14:21:51

Finwire News

Danska Cardlab får in kapital för lansering av kreditkort med fingeravtryckssensor

Danska Cardlab är redo att lansera kredit- och accesskort i Kanada och USA under nästa år och står i begrepp att ta in kapital från japanska Scentan Venture Partners. Det skriver bolaget på sin hemsida. Scentan har i ett första skede skjutit till 15 miljoner danska kronor med en möjlighet att via en option investera ytterligare 25 miljoner.

Cardlab uppger att de för närvarande är det enda företaget i världen som lyckats producera kreditkort i standardstorlek med en fingeravtrycksläsare. Det danska bolaget har sedan tidigare ett samarbete med Fingerprint Cards och även nu är sensorn från det svenska biometribolaget medan algoritmen utvecklas av Cardlab själva.

För att underlätta finansieringsprocessen har Cardlab anlitat corporate finance-rådgivaren Tofte. Förutom Scentan Venture ska även andra investerare har uttryckt intresse, men Cardlab har valt det japanska bolaget på grund av dess starka nätverk i finanssektorn i Sydostasien och framför allt i Japan.

Som en del av överenskommelsen kommer de båda bolagen erbjuda olika kreditkortslösningar i Japan.

Det danska företaget har stora planer och menar att de har lika stor potential som Fingerprint Cards.

- Min personliga målsättning är att vi ska nå över 1 miljard i intäkter om fem år, säger Frank Sandeløv i en kommentar till Börsen.dk.

Cardlab är inte ensamma om att satsa på marknaden för olika typer av smarta kort och kreditkort. Norska Zwipe har visat upp sin lösning som även den innehåller en fingeravtryckssensor från Fingerprint Cards. Nyligen säkrade Zwipe 5 miljoner dollar i kapital från ett kinesiskt bolag, något som ska påskynda kommersialiseringen av korten.

Fingerprint Cards flaggade i samband med sin prognos för 2016 i förra veckan för att kortmarknaden kan bli betydande framöver. Initiala intäkter väntas under 2016 för att sedan framför allt öka under 2017 och framåt.

Även de norska sektorkollegorna Idex och Next har uppgett att de satsar på kortmarknaden. Idex presenterade för ett år sedan ett samarbete med Card Tech som tagit fram ett biometriskt kort.
http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/129007/artikel.html#ixzz3uIgziSra
http://www.cardlab.dk/index.php?id=202

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se, 0701-15 39 64
Nyhetsbyrån Finwire

Bolag: Fingerprint Cards Precise Biometrics Idex Biometrics Qualcomm Synaptics Next Biometrics
Kategorier: biometrics funding tech