2016-05-02 10:16:17

Finwire News

Yaleprofessorn Shiller om vad som triggar en global konjunkturnedgång

Ta ekonomiska prognoser med en nypa salt och lägg istället örat mot rälsen som uttrycket lyder. Det är kontentan av Yaleprofessorn Robert J Shillers resonemang för att förutspå nästa konjunkturnedgång, skriver han i en artikel i New York Times.

Många letar efter varningssignaler för nästa konjunkturnedgång, och här kommer Shiller med en påminnelse: "De största konjunkturnedgångarna är inte orsakade av konkreta förändringar på marknaderna, utan istället inställningen och berättelserna hos alla aktörer på marknaden tillsammans".

Oron för att en större nedgång är nära förestående tycks ha avtagit den senaste tiden men förekommer fortfarande. Shiller backar bandet till april och IMFs prognos om blygsamma tillväxtsiffror för världsekonomin och beskrivningen om att ekonomin är inne i ett mycket skört läge.

Statistik om olika variabler i ekonomin är förstås mycket användbara, men varken ledande indikatorer eller ekonomiska modeller säger något om varför större förändringar sker, skriver han.

Så vad är det då som triggar en global konjunkturnedgång? Globala lågkonjunkturer har vanligtvis kommit plötsligt och som en överraskning för de flesta. Enligt Shiller kommer konjunkturnedgångar när nya föreställningar får människor att spendera mindre. Psykologins inverkan är stor. Här tar han Christina Romer, tidigare chefsrådgivare i ekonomiska frågor till president Obama, till hjälp.

I en rapport har hon bland annat kommit fram till att butiksförsäljningen och bilförsäljningen började minska kraftigt innan depressionen på 1930-talet och den stora börskraschen i oktober 1929.

"Man ska inte överskatta betydelsen av ekonomiska prognoser eftersom de flesta aldrig läser dem. De får information från andra kanaler", citerar han Christina Romer.
http://www.nytimes.com/2016/05/01/upshot/listen-carefully-for-signs-of-the-next-global-recession.html?_r=0

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

macro