2018-02-12 09:55:18

Finwire Nyhetsbrev

Finwires följare har suttit still i båten med sina innehav under veckans börsturbulens

Det blev minst sagt en dramatisk vecka på världens börser med USA-börsen i spetsen. Finwire frågade sina följare på Twitter hur de agerat under den senaste veckans börsturbulens. Nyhetsbyrån frågade även några finansprofiler i nätverket vilka variabler tycker de att man ska hålla koll på och hur ser de på den närmsta framtiden?

Dow Jones berg- och dalbana utför stannade på -5,1 procent i veckan. Att det inte blev mer har vi fredagens uppgång på 1,4 procent att tacka för. För Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade veckan på -5,3 procent där även fredagen gick i moll, med en nedgång på 1,3 procent där storbolagsindexet nu nosar på 1500-strecket.

Detta innebär att Stockholmsbörsen fallit med tre veckor i rad. Sedan årsskiftet är samma index ned med 4,9 procent.

Av de 958 personer som svarade på Finwires twitterenkät hade 44 procent valt att sitta still i båten med sina innehav. 35 procent hade köpt fler aktier på dippen. 15 procent hade valt att sälja av och minska sin risk i någon utsträckning. Sex procent styrde om skutan helt och letat nya investeringar.

Vilka variabler påverkar börsen just nu?

"Ränteoro absolut", säger en trader och utvecklar:

"Det har gått sakta men säkert i den amerikanska tioåriga räntan utan att någon egentligen gjort någonting åt det. Men det är väl när det väl börjar hända saker (som de gjort nu) som det uppmärksammas.

När vi frågar om robothandel tror han mer på att det är momentum strategierna som får ätas nu. "XIV skapade helt klart mycket av den paniken vi såg på natten och mot stängningen när instrumenten knockades", skriver han.

En annan trader påpekar att han alltid ser volatilitet som något positivt vilket skapar mycket fina lägen för trading, samtidigt som den blir mycket mer svårhandlad när den är pådriven av minskad likviditet. Han upplever också att den ökade robothandeln gör det enklare att handla till exempel index, då dessa inte kan agera i de större instrumenten på samma sätt som tidigare.

"Samtidigt blir det svårare i mindre bolag där algos tidigare bidragit med mycket av likviditet, som nu helt plötsligt är mycket skral och gör det extremt svårt att ta sig in och ur", utvecklar han.


Hur agerar du i ett scenario med fortsatt nedgång?

En är inställd på en varannandags-marknad där börsen svänger fram och tillbaka. "Det är "lätt" nedåt på nedsidan så det gäller att ha koll på risken".

"Köper dippen längre ner, avvaktar just nu", säger en annan.

En tredje är mer selektiv på vart och till vilket pris han väljer att köpa till. "Just nu köper han bara jag bara det som gått ner oförtjänt mycket i "rätt" sektorer och säljer det som går upp utan något bakomliggande som driver kursen".


Vilket besked behövs för att börsen ska vända upp igen. Alternativt, tror du på automatisk studs upp?

"Jag tror nog på flera korta studsar upp men när dessa kommer låter jag vara osagt", säger en trader (kortat svar)

"Automatisk studs, vi är i bulltrend", säger en annan.

"Jag är optimistisk till börsens fortsatta uppgång och att denna korrektion vi har sett nu är mer än rimlig. Långt ifrån panik ännu utan snarare en som sagt rimlig reaktion på tidigare parabola uppgång", säger en tredje.


Hur lång tid tar det innan börsen är uppe på toppnivåer igen? S&P500 och/eller OMXS30.

"Jag tror att S&P har större möjlighet att ta sig upp, även om det kommer ta tid. Det kommer dock att ta längre tid för OMX, men tänker vi inklusive utdelningar (OMXS30+utdelningar) kan Sverige ta igen det. Jag är dock väldigt negativ till Sveriges ekonomi med take på bostadsmarknaden och att de "bästa"tiderna ligger bakom oss..

"1 månad", säger en annan.

"Svårt att säga så klart annars hade jag köpt calls för hela det egna kapitalet och åkt på semester. Men en studs tillbaka till 1600 tror jag vi ser ganska snart i OMX (i skrivande stund handlas vi precis under 1500). Därefter kommer vi nog att konsolidera i den rangen ett tag för att antagligen göra en sista rörelse upp innan den riktiga nedgången kommer", säger en tredje.


Vilka p/e-tal är rimliga för börsen framgent?

"Rent generellt har ju E-et levererat i rapportperioden men trots det har priset gått ner. Jag har tyvärr ingen siffra på vad jag tycker är sunt för tillfället", säger en.

"10-12. Men i detta ränteläget 15+", säger en annan.

"En rimlig korrigering för omx tycker jag borde vara test av 1300 igen med tanke på hur mycket SP och DJI fallit senaste dagarna. Samtidigt så har de gått mycket mer än OMX under hösten, så de kommer ju att ha en större reaktion. Känns som OMX står i valet och kvalet. Vi har konsoliderat i en ganska stor range runt 1500 under veckan". Han tillägger bland annat att han inte tror att OMX klarar ett tredje test och då ser han 1300 som mer rimligt än 1600, även om han tror att indexet ska upp till 1600 igen, säger en tredje och tillägger:

"Tycker dock att 1400 känns som en mer rimlig värdering för att sedan återgå till ett par månaders sakta tugg upp mot tidigare toppnivåer".


10-årsräntan i USA ligger nu över den genomsnittliga utdelningsnivån hos utdelningsaristokrater, enligt data under veckan. Vilka tillgångsslag förutom aktier ser du som intressanta? Hur bör man vara positionerad här?

"Jag bevakar guldet och nu också cryptomarknaden. Om vi får se starka uppgångar i de marknaderna ser jag det som att många "flyr" marknaden och vill ha någonting annat än equities. Guld, cryptovalutor och räntor....", säger en.

"Räntepapper känns inte som ett rimligt alternativ för konsumenten (bias på grund av en kollega som handlat räntepapper i 15+ år åt institutioner), säger en annan och tillägger:

"Optioner, framförallt om vi får ett större nedställ tror jag kan vara extremt fördelaktigt i termer av RR. Att hedga med råvaror, cert etc. är svårt och framförallt extremt dyrt i termer av räntan man måste betala. Min strategi är att hedga aktieinnehavet mot terminen så att man är nettoneutral. Givet en edge som "stockpicker" så bör du generera en OK riskjusterad avkastning trots nedgång", avslutar han.


Så fördelades svaren i undersökningen:

Köpt på dippen, 35 procent
Suttit still i båten, 44 procent
Sålt av och minskat risk, 15 procent
Letat nya investeringar, 6 procent


Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Nordnet
financials