2018-04-20 11:02:27

Finwire Smallcap

Nynoterade Tectona Capital ska öka hyresintäkterna i Panama City med hjälp av lån - vd

Vägen framåt för Tectona Capital, som förra fredagen noterades på NGM Nordic MTF, är att med hjälp av bland annat lån växla upp tillväxten för att på så sätt även kunna höja lönsamheten. Det säger bolagets grundare och vd Johan Skålén till Finwire.

Tectona Capital är ett investeringsföretag som främst fokuserar på fastighetsinvesteringar i Panama City. När bolaget grundades 2006 var skogsinvesteringar den huvudsakliga verksamheten, men 2013 började bolaget fokusera främst på hyresfastigheter.

Med anledning av inflyttningen till staden växer marknaden snabbare än vad Tectona gör, och bolaget har enligt vd:n därför inga planer på att expandera till andra länder i nuläget. Två intressanta länder för framtiden anges dock vara Kuba och Venezuela.

Affärsmodellen är att förvärva fastighetsobjekt, bygga om dessa till mindre uthyrningslägenheter och hyra ut - något som enligt Tectona-chefen har visat sig vara ett framgångsrikt koncept. Detta då efterfrågan på små, citynära, lägenheter i Panama City har vuxit skarpt på senare år.

Bolagets hyresintäkter är cirka 11,5 procent på investerat kapital, enligt Tectonas prospekt från i november förra året.

Planerna för kommande året är att "fortsätta på den inslagna vägen där vi tycker att vi har en bra affär", säger Johan Skålén. Vidare överväger man även att ändra bokföringen till IFRS från K3, för att kunna redovisa ökade fastighetsvärden i bokföringen.

Tectona gjorde 2017 ett minusresultat på 3,4 miljoner kronor. Det berodde enligt vd:n på en valutaeffekt på -2,0 miljoner kronor och att bolaget inte kunde redovisa värdestegringen på fastigheterna, som uppgick till 23 procent.

"Om vi bara skulle byta bokföringsprinciper skulle vi sannolikt visa vinst, och ge en mer rättvisande bild av utvecklingen", säger han.

Vidare vill Tectona-chefen även sänka soliditeten.

"I dag har vi alldeles för lite risk i bolaget. Nästan allt vi har, har vi köpt med helt egna pengar. Vi har alltså noll dollar eller kronor i banklån."

En av orsakerna är att Tectona har haft svårt att få banklån, vilket enligt vd:n beror på en skepsis mot Panama från svenskt håll och, från andra sidan, en restriktivitet mot utländska investerare.

Johan Skålén menar att Panama som land ofta har ett oförtjänt dåligt rykte, och menar att landet istället präglas av politisk stabilitet, låg kriminalitet och en hög ekonomisk tillväxt. Panamakanalen och en växande turism har kommit Panama väl till del, exemplifierar han.

Framtida lån ska gå till att öka tillväxten.

"Vi tror på marknaden, vi tror att marknaden kommer fortsätta att öka i värde och eftersom vi bevisligen har så höga hyresintäkter, så vill vi givetvis växla upp och få lite hävstång. Inte för mycket, vi vill inte ha för mycket banklån, men kanske en 50-procentig soliditet."

Med en ökad tillväxt ska även lönsamheten växlas upp.

"Vi är fortfarande ett litet bolag så overheadkostnaderna är något stora i förhållande till bolagets storlek. Så definitivt är det så att lönsamheten i bolaget kommer att öka när vi växer", konkluderar Johan Skålén.

Anton Wilén
anton.wilen@finwire.se, 0765-46 64 41
Nyhetsbyrån Finwire

Cardeon
exclusive financials realestate