2020-01-16 14:43:15

Finwire 3rd Source

AMF Aktiefond Sverige steg 6,5 procent i Q4

AMF Aktiefond Sverige ökade 6,5 procent under det fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med fondens jämförelseindex som ökade 9,7 procent.

Fonden tappade mot index under framförallt november. SEB, som är ett stort innehav, sattes under press efter uppgifter om misstänkt penningtvätt, och Elekta och Electrolux som också är betydande innehav vinstvarnade.

Stockholmsbörsen steg under samtliga kvartalets tre månader, i synnerhet under oktober då ökningen var drygt 4 procent. Bland de många bolag som rapporterade noterades positiva kursreaktioner från bland annat Ericsson, H&M, Getinge, Sandvik, Atlas Copco och Alfa Laval.

Detta medan Telia, Husqvarna och Swedbank levererade besvikelser.

Ansvarige förvaltaren Tomas Risbecker kommenterar Swedbank:
-- Även om det har varit en negativ kursutveckling under kvartalet så har det hänt mycket i bolaget under året som inte fått fullt genomslag. Vi har som en av de större ägarna i Swedbank varit med och ställt krav på banken, verkat för mer transparens och öppenhet och bidragit till att rätt kompetens ska finnas i styrelsen och i förlängningen även i bankens ledning.

Hållbarhet är en del av fondens uttalade strategier. Nämn ett exempel på hur detta yttrar sig i praktiken?

-- Billerud Korsnäs, som gynnas av trenden att ersätta plast med papper, är ett bra exempel. Pappersbranschen är i grunden en tuff bransch, men den kan dra nytta av att kunder just nu efterfrågar alternativ till plastförpackningar. Det kommer också flera lagregler från EU som gör att man måste anpassa sig, säger Tomas Risbecker och tillägger:

-- Bolaget har utvecklats svagare operationellt, men har fått ett bra pris för skogsförsäljningen. Det går i rätt riktning och det kommer vi förmodligen få bevis för under 2020.

Under perioden bidrog även Alfa Laval, Thule och Sandvik positivt till fondens utveckling. De bolag som bidrog negativt var NCC, Bonava och SEB.

Fonden har under perioden ökat innehaven i Assa Abloy, Handelsbanken och Epiroc (gruvbolag) samtidigt som det minskat i Tigo (operatör), AstraZeneca och SEB.

Fondens största innehav är Investor, Atlas Copco och Volvo.

Viktiga övervikter mot index är, NCC och Pandox. Pandox har en unik affärsmodell, stark organisation, liten konkurrens och fler förvärv i Europa kommer bygga värden framöver. Ytterligare ett viktigt innehav för fonden är Thule.

--- Thule har ett bra management som gör rätt saker och gynnas av strukturell underliggande tillväxt och en stark marknadsposition, säger Tomas Risbecker.

Helåret 2019 präglades bland annat av att det fortsatta handelskriget mellan USA och Kina som påbörjades 2018 intensifierades, det dröjde med lösning på brexit och den globala makron fortsatte att försämras.

-- Oro för global recession, eller kraftig inbromsning, fick också centralbankerna att agera. Därmed fick världen återigen en expansiv finanspolitik med kraftigt globalt fallande räntor till följd. Återigen blev aktier ett attraktivare placeringsalternativ då alternativen blev färre. I mångt och mycket är bilden densamma inför 2020, noterar Tomas Risbecker.

En kort sammanfattning hur förvaltaren ser på det nya året:

I den positiva vågskålen för 2020 finns fortsatt låga räntor, en hög utdelningspotential och hyggliga vinstutsikter. I den negativa vågskålen för 2020 finns fortfarande svaga globala makrotendenser och risk att handelskriget förvärras. Att kronan fortsätter att stärkas och att ränteuppgången som varit senaste månaden fortsätter.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwire

”Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.”

AMF Aktiefond Sverige
mutualfunds