2020-04-20 12:54:40

Finwire 3rd Source

AMF Aktiefond Europa – stora rörelser ger möjlighet till fyndlägen

AMF Aktiefond Europa sjönk med 17,1 procent under det första kvartalet, vilket var 0,6 procentenheter bättre än sitt jämförelseindex. Fonden har under perioden haft en övervikt mot defensiva sektorer.

Förvaltningen har under perioden påverkats starkt av coronapandemin. Den slagiga aktiemarknaden med stora upp- och nedgångar som uppstått i pandemins kölvatten har fått två påtagliga effekter på den dagliga förvaltningen, uppger förvaltaren Anders Fagerlund i en intervju.

Han berättar att han lagt ovanligt mycket tid på att granska hur konjunkturkänsliga och starka balansräkningar såväl portföljbolagen som potentiella investeringsobjekt har. Den andra delen av förvaltningen har gått ut på att leta fynd. Stora rörelser i marknaden har skapat möjligheter för fonden att fynda.

“Ett exempel på fynd är att vi köpt in aktier i Sandvik, en aktie som jag tidigare tyckt varit för högt värderad”, säger Anders Fagerlund.

Fagerlund följer coronapandemin nära.

“Världen har ett hälsoproblem med coronaviruset och jag tror att det viktigaste för börsen är att just hälsoproblemet förbättras, vilket innebär färre smittade och döda. Centralbankerna och politikernas stödpaket är nödvändiga men mildrar endast de negativa effekterna”, säger Anders.

AMF Aktiefond Europa har bra förutsättningar att klara av coronakrisen, bedömer förvaltaren. Fonden hade en mycket liten exponering mot hotell och resor, vilket är sektorer som drabbats mycket hård av krisen. Övervikt har funnits i defensiva bolag och sektorer såsom dagligvaruhandel, i form av nederländska mattjätten Ahold, schweiziska matproducenten Nestlé och stora elbolag som italienska Enel och danska Örsted. De defensiva aktierna har gått bättre än börsen som helhet.

I den negativa vågskålen återfinns franska byggmaterialsbolaget S:t Gobain, belysningstillverkaren Signify och den brittiska banken Lloyds.

Vad har det gjorts för förändringar av innehaven? Mot bakgrund av coronapandemin har fonden sålt av huvuddelen av sitt ägande i hyrbilsjätten Europcar och Ceconomy (Media Markts ägare).

Största övervikterna i fonden, relativt jämförelseindex, var i slutet av kvartalet: Enel (elbolag med stora investeringar inom förnybar energi), Atos (it-konsulter), Vestas (världens största tillverkare av vindkraftverk) och S:t Gobain (byggmateriel).

En tidigare favoritaktie, Essity, har nu fått stryka på foten.

“Stabila bolag gick relativt bra under det första kvartalet, däribland fondens stora innehav i Essity. En stabil efterfrågan på produkterna och en oväntad hamstring av toapapper var bra för aktiekursen. I slutet av mars / början av april har fonden däremot sålt av Essityaktierna, dels för att kursutveckling varit bra men också på grund av att jag tror att Essitys försäljning av pappershanddukar till kontor, evenemang och restauranger kommer falla kraftigt under coronarestriktionerna”, avslutar Fagerlund.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

AMF Aktiefond Europa
mutualfunds