2020-07-08 14:25:22

Finwire 3rd Source

Komatsu och Tencent bland de större inköpen under andra kvartalet för AMF Aktiefond Asien Stilla havet

AMF Aktiefond Asien Stilla havet hade en stark utveckling under årets andra kvartal. Fonden ökade med 11,2 procent, vilket var 1,2 procentenheter bättre än jämförelseindex.

Fonden har noterat stora svängningar under perioden.

“Volatiliteten har varit otroligt hög under början av kvartalet, vilket skapade stora svängningar i fonden. Marknaderna har sedan lugnat ned sig, men fortfarande är volatiliteten på en hög nivå mot det normala. Överlag har fonden klarat sig mycket bra under det andra kvartalet då fondens bolagsval samt faktorexponeringar varit framgångsrika”, säger förvaltaren Henrik Oh i en kommentar.

Fonden har haft nästan obefintlig exponering mot de bolag som drabbades värst av coronakrisen, såsom exempelvis flyg-, rese- och hotellaktier och andra konsumentaktier. Fonden har istället haft stor exponering mot aktier inom teknologisektorn, som klarat sig ovanligt väl under krisen då deras affärsmodeller är mer anpassade för en mer digitaliserad värld. Fonden har också en viss övervikt mot stora bolag och övervikt i kvalitetsbolag. Fonden har även övervikt mot bolag med högre tillväxt. Grupperna kvalitetsbolag och tillväxtbolag har gått bra under kvartalet.

Fonden har haft nettoinflöden, vilket gjort att aktieköpen har varit större än försäljningarna under perioden. De största innehavsköpen har gjorts i Tencent, Meituan Dianping, Daiichi Sankyo och Komatsu. De största försäljningarna har varit i CSL och Seven & I.

“Tencent som framförallt köptes in i början av kvartalet varpå att bolaget inte skulle påverkas nämnvärt av coronakrisen. Det visade sig senare under kvartalsrapporten som kom i maj att Tencent faktiskt hade gynnats av krisen. Bolaget rapporterade en mycket starkare försäljningstillväxt och vinst än väntat”, motiverar Henrik Oh investeringen.

Han lyfter även upp Meituan Dianping ett bolag som har en stark tillväxt för sin plattform av bland annat online-matleveranser. Daiichi Sankyo, är ett välskött läkemedelsbolag med en stark produktpipeline, enligt förvaltaren.

AMF Aktiefond Asien Stilla havet har också ökat upp i ett verkstadsbolag, japanska Komatsu.

“Komatsu, är verksamma inom anläggningsmaskiner. Kina och omvärlden som nu har stora fiskala stimulanser med bland annat större infrastrukturprojekt gynnar Komatsus verksamhet. Synen på den kinesiska marknaden för anläggningsmaskiner har blivit mer positiv och 2020 kan bli ett rekordår”, uppger Oh.

Fonden har minskat ned i CSL då värderingen stigit rejält. Seven & I såldes ut helt ur fonden och anledningen uppges vara på grund av ESG-skäl. Bolaget, som äger Seven Eleven-butiker, har mer än 5 procent av sin försäljning från tobak.

De största relativbidragsgivarna var under kvartalet Mediatek, Goodman Group och Wuxi Biologics medan Ping An Insurance, Kao och Mitsubishi Electric var relativa sänken.

Största innehav var Alibaba 9,4 procent, Tencent 9,2 procent, TSMC 6,2 procent, Sony 3,6 procent, och Keyence 3,1 procent.

Framöver är det, enligt förvaltaren, viktigt att världsekonomin återhämtar sig från corona.

“Återhämtningen i den globala ekonomin och utvecklingen framöver är avgörande för hur börsen kommer att gå under andra halvåret. Återhämtning sker, men diskussionerna kretsar kring om vi ser en V, W, U eller en mycket gradvis och långsam återhämtning. Centralbankernas stora penningpolitiska stimulanser och många länders regeringar som för en expansiv finanspolitik har varit drivkrafter till börsernas stora återhämtning under andra kvartalet. Även geopolitisk oro och framförallt relationerna mellan USA och Kina kommer att vara fortsatt fokus”, uppger Henrik Oh.


Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

AMF Aktiefond Asien Stilla havet
mutualfunds