2021-04-13 10:39:51

Finwire 3rd Source

AMF Balansfond – positionerna i konjunkturkänsliga aktier lönsamma under kvartalet

AMF Balansfond ökade med 7,4 procent under årets första kvartal, vilket är något sämre än jämförelseindex som steg med 7,6 procent. Avkastningen för fonden var god sett till en portfölj med 60–40 procents fördelning mellan aktier och räntor, i ett lågt inflationsklimat.

De flesta börser världen över hade en bra inledning på 2021. Vaccineringarna kom igång och inger förhoppningar om en återgång till det normala, även om Europa ligger något efter USA och England i processen.

Den nordamerikanska börsen gick starkt och fick ytterligare stöd i början av mars då Joe Bidens historiska stödpaket på 1 900 miljarder dollar klubbades igenom. Nu riktas fokus mot ännu ett stimulanspaket inriktat på infrastruktur.

”Partierna är överens om behovet av infrastruktursatsningarna, men åsikterna om finansieringen går isär. Diskussionerna kommer att pågå de kommande månaderna och kan påverka utvecklingen för företag som gynnas om förslaget blir verklighet”, säger Björn Lind.

Övervikten i aktier gav ett positivt bidrag, men den svenska delen gick något svagare än jämförelseindex.

”Fonden har en hög exponering mot den svenska aktiemarknaden som är starkt beroende av omvärlden. Den svenska börsen steg med 14,3 procent men vår svenska portfölj har haft motvind och gått något svagare än index, bland annat har vi ägt för lite aktier i EQT och Nordea”, förklarar Björn Lind.

Räntedelen gav ett marginellt positivt bidrag. Högre långräntor syntes framför allt i USA och utlandet där bättre makroekonomiskdata presenterades. Fondens duration var kortare än sitt jämförelseindex under hela kvartalet och fonden har haft en fortsatt övervikt i företagsobligationer. Fondens andel i företagsobligationer har varit oförändrad under kvartalet.

Konjunkturkänsliga sektorer som energi, finans och industri gick bäst under perioden. Av de utländska innehaven utmärkte sig framför allt de europeiska där fonden har en övervikt. Bland annat gick det franska däckföretaget Michelin starkt liksom det franska byggbolaget Saint Gobain där fonden har en stor position.

”Saint Gobain bör gynnas i takt med att Europa öppnar upp igen och industrikonjunkturen vänder uppåt. Bolaget har också hanterat nedgången bra genom att förenkla sin struktur, arbetat med kostnaderna och på så sätt förbättrat marginalerna. Aktien känns prisvärd även på lång sikt”, säger Björn Lind.

Bland övriga bidragsgivare fanns de japanska respektive amerikanska bankerna Sumitomo Mitsui Financial och Truist Financial.

Fonden hade en marginell undervikt i svenska aktier. Bland de svenska innehaven bidrog Atlas Copco och Investor positivt till fondens avkastning. Investor ger en bra och kostnadseffektiv generell börsexponering samtidigt som de har en undervärderad portfölj av onoterade tillgångar. Positionen utökades ytterligare under kvartalet. Atlas Copco har bland annat en stark position inom vakuumpumpar som används inom halvledarindustrin – en bransch med hög efterfrågan.

Regionernas bidrag var blygsamma. Fonden ökade positionen i Storbritannien och fondens förvaltare är öppen för att öka exponeringen ytterligare då osäkerheten kopplat till Brexit inte längre är en faktor och engelsmännen har haft en framgångsrik vaccineringsprocess.

Några betydande strukturella förändringar gjordes inte, men övervikterna i exempelvis banker och verkstadsindustri förtydligades. Fonden har avvaktat med nyinvesteringar i förnybar energi men har ett fortsatt fokus på branschen och kommer att öka exponeringen selektivt.

”Vi har också en övervikt i amerikanska småbolag som har gett bra avkastning. Vi minskade övervikten något under kvartalet men tror fortsatt på att amerikanska mindre bolag kan gynnas av den återhämtning vi ser och får vi ytterligare stimulanspaket på plats kan det ge ytterligare en skjuts”, säger Björn Lind.

Björn Lind har en i grunden positiv syn på börsen inför de kommande tre till sex månaderna. Fortsatta vaccinationer, nya stimulanspaket i USA och EU:s återhämtningsplan bör ge stöd åt marknaden.

”Vi bör också se en kraftig ökning av företagens vinster, jämfört med det svaga andra kvartalet 2020. Många företag har varit bra på att hålla nere kostnaderna och marginalerna kan överraska positivt”, säger han.

Vad gäller konjunkturen tror Björn Lind på fortsatt tillväxt under 2022 om än inte lika stark som 2021. Samtidigt finns det alltid risker att ta hänsyn till, som nya mutationer av coronaviruset. Han nämner också stigande räntor.

”Högre räntor är ett tecken på en starkare ekonomi, men det kan medföra farhågor om en ökad inflationstakt, vilket kan slå mot aktiernas värdering”, avslutar Björn Lind.

Riskinformation om fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad för fonderna finns på amf.se/fonder.

AMF Balansfond
mutualfunds