2021-07-09 10:12:48

Finwire 3rd Source

AMF Aktiefond Världen – svenska och nordamerikanska innehav gynnade avkastningen

AMF Aktiefond Världen steg med 6,7 procent under årets andra kvartal, något bättre än jämförelseindex som steg med 6,4 procent. Fortsatta vaccineringar och en gradvis återgång till det normala gav stöd åt aktiemarknaderna.

Kvartalet präglades av en fortsatt ekonomisk återhämtning världen över men i varierande takt. Många företag tampades dock med logistikstörningar, höga fraktkostnader och andra flaskhalsar. Råvarupriserna ökade och inflationen hamnade i fokus under perioden.

”Vi fick ett högre inflationsutfall än väntat, främst i USA, men marknaden verkar se utvecklingen som temporär. Den amerikanska centralbanken Fed överraskade med att tidigarelägga sin första höjning av räntan i ett läge då vi trodde att de skulle börja diskutera en nedtrappning av tillgångsköp, så kallad ’tapering’. Trots det backade de amerikanska långräntorna vilket gjorde att tillväxtaktier gick upp på bekostnad av värdeaktier och konjunkturkänsliga aktier”, säger fondens förvaltare Björn Lind.

Informationsteknologi gick starkt medan bankaktier backade. Bland de utländska aktier som bidrog positivt till den relativa avkastningen fanns Alphabet, Goodman Group, Target, Microsoft och Novo Nordisk. Bland de svenska aktierna var de främsta bidragsgivarna Investor, Kinnevik och Latour.

De nordamerikanska innehaven gick bra, liksom de svenska framför allt under juni månad. Den asiatiska portföljen hade en svag utveckling efter flera års starkt facit. Bland de negativa bidragen fanns Komatsu, SK Hynix, Sony Group, Enel och Ping An. I fondens Sverigedel gav innehaven i Epiroc, Avanza och Pandox ett negativt bidrag.

Bland fondens större transaktioner föranleddes några av att jämförelseindex rebalanserades. Fonden investerade exempelvis i Bank of Nova Scotia, en av Kanadas största banker medan innehavet i Toronto Dominion avyttrades. Fonden sålde också innehavet i Parker Hannifin och reducerade positionen i Saint Gobain efter att dessa aktier haft en god utveckling under första kvartalet.

I fondens Sverigedel skedde betydande köp i SEB, Indutrade och Autoliv. Indutrade har visat på högt värdeskapande via sin affärsmodell att förvärva bolag och integrera dessa i bolaget. Större försäljningar gjordes i HM, Assa Abloy samt SHB. Fonden koncentrerade även innehavet i svenska bankaktier till framför allt SEB och Avanza.

Hälsovård är en sektor som Björn Lind ägnat ökat intresse på senare tid. Branschen har haft det motigt under pandemin men den vårdskuld som byggts upp kommer att behöva hanteras vilket borde ge sektorn ett uppsving. Björn Lind anser också att flera välrenommerade läkemedelsbolag är lågt värderade och efter att sektorn haft en svag utveckling de senaste tolv till arton månaderna har fonden under kvartalet bland annat fyllt på med aktier i Astra Zeneca, Eli Lilly & Company och Thermo Fischer Scientific.

”Det amerikanska läkemedelsverket, FDA, godkände också något överraskande ett läkemedel för behandling av alzheimer i juni. Det har lett till diskussioner om att FDA kan vara på väg att bli mindre restriktiva i sina bedömningar av nya läkemedel vilket skulle kunna påverka värdet på många bolags forskningsportföljer i positiv riktning”, resonerar Björn Lind som samtidigt flaggar för risken för ökad prispress på den amerikanska läkemedelsmarknaden – världens mest lönsamma.

Inför återstoden av året är Björn Lind överlag positiv och tror på en fortsatt stark tillväxt men att takten så småningom klingar av. Det behöver inte vara negativt för börser som helhet, men risken för kortsiktiga bakslag ökar. Bland de risker han nämner finns nya virusmutationer och en snabbt stigande inflation.

Vid halvårsskiftet var fonden överviktad i Europa och hade en blygsam undervikt i Sverige och i övriga världen. Branschmässigt var fonden överviktad inom informationsteknologi och finans, men hade en försiktigare exponering till industribolag, dagligvaror och fastigheter.

För den närmaste framtiden betonar Björn Lind vikten av att balansera innehaven i portföljen mellan tillväxtorienterade bolag, stabila bolag och mer konjunkturkänsliga bolag.

”Värderingarna är utmanande och även om vi tror fortsatt på aktier behöver vi vara vaksamma och ödmjuka inför riskerna. Rapportsäsongen är avgörande och det blir bland annat intressant att se hur företagen klarat att hantera ökade kostnader för insatsvaror och komponentbrist”, avslutar Björn Lind.

Riskinformation om fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad för fonderna finns på amf.se/fonder.

AMF Aktiefond Världen
fundglobal mutualfunds