2022-04-12 10:07:03

Finwire 3rd Source

AMF Aktiefond Världen – Ett svagt börskvartal med viss återhämtning i mars

AMF Aktiefond Världen sjönk med 10,7 procent under årets första kvartal, vilket var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 9,9 procent. Fondens exponering mot svenska aktier reducerades något under kvartalet, till förmån för framför allt ökade innehav i USA.

Efter en stark avslutning på 2021 inleddes det nya året med fallande börskurser och oro för stigande långräntor och inflation. Den geopolitiska oron ökade också successivt i början av året.

”Oron för räntehöjningar ledde under januari till en kraftig sektorrotation ut ur de högt värderade tillväxtaktierna in i värdeaktier”, säger fondförvaltaren Björn Lind.

Trots att marknaden hade tagit viss höjd för en rysk invasion av Ukraina föll kurserna ytterligare när invasionen blev ett faktum. Mot slutet av kvartalet återhämtade sig dock kurserna och Björn Lind ser två huvudsakliga faktorer bakom uppgången i mars.

”Efter de inledande kursfallen var marknaden tekniskt sett ’översåld’ och en rekyl är att förvänta i ett sådant läge. När det gäller effekten av kriget var situationen inledningsvis svår att överblicka men det ser åtminstone i nuläget ut att utvecklas till en begränsad militär konflikt, även om det såklart får betydande konsekvenser”, säger Björn Lind.

Utlandsdelen i fonden, främst innehaven i USA och Europa, bidrog positivt till avkastningen i förhållande till jämförelseindex, medan de svenska innehaven, som utvecklades särskilt starkt under 2021 gav ett negativt bidrag.

”Under kvartalet har vi gradvis reducerat den svenska aktieexponeringen till förmån för utländska aktier, framför allt i USA. De svenska innehaven utvecklades väldigt starkt under fjolåret och de svenska bolagen löper en relativt sett större risk än de amerikanska att påverkas av kriget i Ukraina”, säger Björn Lind.

Priserna på energi och basmetaller ökade kraftigt och energisektorn var kvartalets överlägset starkaste sektor. I fondens utlandsdel tillhörde investmentbolaget Berkshire Hathaway, det amerikanska oljebolaget Conoco och kanadensiska gödselföretaget Nutrien de innehav som gynnade fonden. Bland de negativa bidragsgivarna återfanns några av de asiatiska innehaven, däribland Hong Kong Exchange & Clearing och de kinesiska företagen Alibaba och Logan.

I Sverigedelen av fonden bidrog innehaven i Investor, AstraZeneca och Veoneer positivt till relativavkastningen, medan innehaven i Medicover, Thule och Sinch bidrog negativt. Innehavet i AstraZeneca minskades något under kvartalet men utgör ett fortsatt betydande innehav.

”AstraZeneca har en stark pipeline av nya läkemedel och begränsade patentutgångar fram till 2030 och vi förväntar oss att de ska växa mer än branschens genomsnitt de kommande åren. Vi tror att de kommer att uppvisa en relativt stabil och stark vinsttillväxt, samtidigt som värderingen är attraktiv”, säger Tomas Risbecker, som förvaltar fondens Sverigedel.

Vid kvartalets slut var fondens Sverigedel överviktad i finans och hälsovård, samt underviktad i teleoperatörer och energi. Största innehav var Investor, Volvo, Atlas Copco, SEB och Hexagon. I utlandsdelen togs övervikten inom IT ned något men IT-bolagen utgör fortfarande den klart största delen av portföljen med stora innehav i bolag som Microsoft och Alphabet (Google).

När det gäller utsikterna är osäkerheten för närvarande ovanligt hög enligt Björn Lind, med en pågående konflikt som påverkar varuförsörjningen, de finansiella flödena och som har skapat ett ytterligare tryck uppåt på inflationsutvecklingen. Centralbankernas agerande kommer att stå i fokus framöver och Björn Lind tror att vi kan få uppleva ganska stora svängningar på börsen de kommande månaderna.

”Vi har tidigare genomlevt perioder med stora geopolitiska spänningar och marknaden har ändå gett en bra avkastning över tid. Just nu är läget osäkert, men jag tror att det kommer att stabilisera sig i ett längre perspektiv”, avslutar han.

Riskinformation om fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad för fonderna finns på amf.se/fonder.

AMF Aktiefond Världen
fundglobal mutualfunds