2024-10-15 12:52:54

Finwire 3rd Source

AMF Företagsobligationsfond – Tillväxtutsikterna har ljusnat något

Avkastningen i AMF Företagsobligationsfond uppgick till 1,6 procent under årets tredje kvartal, vilket kan jämföras med 1,3 procent för fondens jämförelseindex. Inflationen avtog på ett betryggande sätt och kvartalet präglades av räntesänkningar från världens centralbanker.

Fondens avkastning var positiv i såväl absoluta som relativa termer. Fortsatt minskade kreditspreadarna, särskilt för fastighetsobligationer, vilket bidrog positivt till fonden.

”Fastighetsbolagen har fortsatt arbetet med att stärka sina balansräkningar och lägre räntor gynnar sektorn. Nu har fokus skiftat till vakanser, men de flesta bolag vi talat med känner sig trygga med sin uthyrning i dagsläget”, säger fondens förvaltare Johan Moeschlin.

I augusti kom siffror från USA som visade att arbetsmarknaden var svagare än marknaden trott.

”Det ledde till en del turbulens, men riskaversionen lade sig förhållandevis snabbt och fick ingen effekt på svenska krediter”, säger Johan Moeschlin.

Den amerikanska centralbanken, Fed, sänkte styrräntan med 0,50 procentenheter i september – den första sänkningen sedan mars 2020. Banken aviserade samtidigt att fler räntesänkningar är att vänta under hösten och nästa år.

I Sverige inledde Riksbanken sina sänkningar av styrräntan i maj och följde upp med ytterligare två sänkningar om 0,25 procentenheter vardera vid mötena i augusti och september. ECB och Bank of England sänkte också sina räntor under kvartalet, med 0,25 procentenheter vardera. Även här är budskapet att ytterligare sänkningar kan förväntas.

Svensk ekonomi befinner sig i en mild lågkonjunktur och konsumtionen har varit dämpad sedan räntorna började höjas, vilket bland annat påverkat sektorer såsom sällanköpsvaror. Det har också synts tecken på en svagare arbetsmarknad.

”Samtidigt märks en begynnande optimism bland hushållen som en följd av att inflationen har mattats av och att Riksbanken har kommit igång med sina räntesänkningar. Förväntningar om stigande reallöner tillsammans med regeringens utlovade stimulanser gör att det ser förhållandevis ljust ut för hushållens ekonomi och tillväxten 2025”, säger Johan Moeschlin.

Vad gäller utsikterna nämner förvaltaren den eskalerande konflikten i Mellanöstern och det stundande presidentvalet i USA som kan skapa turbulens på marknaden. Men den generella trenden är nu mjukare penningpolitik och fallande räntor.

”Förväntningarna är dock höga och vi tror att marknaden diskonterar lite för många sänkningar i Sverige och USA. Många centralbanker har påpekat att de är databeroende och prognoserna kan ändrats snabbt om ekonomiska data visar sig bättre än väntat”, säger Johan Moeschlin.

Durationen i fonden har kortats till nivå med jämförelseindex till följd av förvaltarens uppfattning att räntorna har sjunkit lite för snabbt. Spreadarna har minskat kraftigt, men det finns utrymme för ytterligare minskning vilket ger potential för en fortsatt bra avkastning i fonden.

Fonden investerar i stabila företag med hög kreditvärdighet och har en mer konstruktiv inställning till fastighetsobligationer, sedan potentialen för sektorn förbättrats. Under kvartalet investerade fondens förvaltare i obligationer från den isländska banken Landsbankinn, fordonsbolaget Traton och fastighetsbolaget Atrium [Ljungberg]. Investeringar gjordes även i obligationer från Nordea och SEB med lägre senioritet och därmed möjlighet till högre avkastning.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. En fond med risknivå 5–7 enligt fondens faktablad kan minska/öka kraftigt i värde till följd av fondens sammansättning och förvaltningsmetodik. Läs fondernas faktablad och informationsbroschyr för mer information.

AMF Företagsobligationsfond
fundbond mutualfunds