2018-10-18 11:20:13

Finwire Denmark

Stenocare starter dansk produktion af medicinsk cannabis i starten af 2019, trods lægers tilbageholdenhed - interview

Når den første godkendte spiller på det danske marked for medicinsk cannabis, Stenocare, vil starte produktion i Jylland i første kvartal af næste år, er det en helt ny branche, der skal bygges op fra bunden. Det fortæller Stenocares adm. direktør Thomas Schnegelsberg i et interview med Finwire.

Pengene fra næste uges børsnotering er øremærket til fabrikken, der skal gå forrest i et marked, som indtil for nylig har været domineret af kriminalitet og en underskov af suspekte internetprodukter.

"Farma-industrien har generelt holdt sig væk fra det her marked, og hele produktionsapparatet skal nu bygges op fra bunden. Det er kapitalkrævende - især i Danmark, hvor vi, mig bekendt, har de højeste krav til produktionen," fortæller Thomas Schnegelsberg som begrundelse for børsnoteringen.

Medicinsk cannabis blev legaliseret i Danmark i en prøveordning på fire år fra januar 2018, og det har åbnet dørene op for et helt nyt marked, der endnu har meget få legale spillere.

Stenocare, der var den første til at få tilladelse fra den danske Lægemiddelstyrelse til både at producere, sælge og importere medicinsk cannabis til det danske marked. Selskabet importerer i dag cannabisolie fra sin canadiske samarbejdspartner CannTrust.

"Vi har et unikt samarbejde med det canadiske forskningsselskab, som har klonet sig til en hybrid igennem de sidste fire år. De er blevet medejere i vores foretagende og vil levere hybridplanterne når vi skal producere - på den måde springer vi fire års udviklingsfase over."

Selvom medicinsk cannabis teknisk set er stuerent, oplever den danske producent stadig udfordringer - dog hverken fra politikere eller patienter.

"Ni ud af ti partier i Folketinget bakkede op om det her. Og der har længe været pres fra borgerne om legalisering, og patientforeningerne er meget tilfredse. Men så er der jo lægerne. De har stadig en skepsis, for det er jo en ny behandlingsform," fortæller direktøren.

I dag har 180 danske læger udskrevet medicinsk cannabis til deres patienter, og selvom tallet vokser, er der langt op til de i alt 24.000 læger der findes i Danmark. Patienter med sklerose, epilepsi, kroniske smerter eller med kvalme på grund af kemobehandling, kan især få gavn af produktet.

I Stenocare og CannTrusts hybridplanter er der kun tre procent af det euforiserende stof THC, hvorimod mange internetprodukter og det medicinske cannabis som sælges på Christiania typisk indeholder omkring 30 procent THC, fortæller direktøren. Det medicinske stof CBD som er i planten, er derimod ikke euforiserende.

Stenocare anslår, at det europæiske marked alene har potentiale til at vokse til en værdi på 30 mia. kroner i 2021. Hvor stor en del af den kage Stenocare skal have en bid af, tør Thomas Schnegelsberg dog ikke spå om.

"Ganske få lande i Europa har dog indtil nu legaliseret produktion, så resten skal importere," siger han.

Siden henholdsvis 1999 og 2001 har man lovligt kunnet få medicinsk cannabis i Israel og Canada, og flere lande har siden enten legaliseret eller har som Danmark lavet forsøgsordninger med plantemedicinen. Det gælder blandt andre Frankrig, Australien og 29 stater i USA.

Canada, der tirsdag også legaliserede cannabis til euforiserende brug, er blandt de førende i verden inden for cannabis til medicinsk brug, og Stenocares børsnoterede partner CannTrust er blandt de fem største spillere i Canada.

Tegningsperioden for Stenocare sluttede 9. oktober og nyemissionen endte på cirka 402 mio. kroner - hvilket var 21 gange så meget som de 18,6 mio. kroner, som var ventet.

Første dag på den svenske børs Spotlight ventes at blive 26. oktober, hvor Stenocare kan handles i danske kroner.


Annabella Pultz
Nyhedsbureauet Finwire

Stenocare
agriculture exclusive healthcare ipo leisure pharmaceuticals