2019-04-08 17:37:15

Finwire Funds

Odin Sverige ökade 0,1 procent i mars, sålt Oriflame som anses ha stora utmaningar i Kina

Odin Sverige ökade 0,1 procent i mars, vilket medför att fonden är upp 13,3 procent hittills i år. Jämförelseindexet har under samma period stigit 13,1 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att efter en stark utveckling i januari och februari var mars en ganska platt månad på aktiemarknaden, både i Sverige och på de flesta större börser världen över.

De främsta bidragsgivarna under perioden var Addlife, THQ Nordic och Addnode. På minussidan märktes Lagercrantz, Autoliv och Dometic.

Vad gäller THQ Nordic har efterfrågan varit högre än väntat på huvudspelet Metro Exodus.

Ett annat viktigt spel i form av Satisfactory, som inte förväntades förrän det andra kvartalet, lanserades i mars och rönte också stort intresse och positiva rekommendationer.

Förutom de enskilda innehaven har även den låga exponeringen mot bank varit gynnsam, mot bakgrund av en kraftig nedgång i Swedbank som en följd av penningtvättsskandalen som ledde till att vd:n fick lämna. Den låga bankexponeringen var även gynnsam under förra året.

En större portföljmässig förändring var avyttringen av Oriflame, som varit en positiv bidragsgivare för fonden sedan den första investeringen.

"Företaget har haft en mycket nedslående prisutveckling under det senaste året och med tanke på företagets stora utmaningar, särskilt i Kina, som har varit en viktig tillväxtmotor, tror vi att det finns bättre möjligheter i våra övriga portföljbolag", förklarar fondens förvaltningsteam.

Man minskade också positionerna i Sweco, Addtech och Nibe i mars och köpte lite mer i NCC och Biotage.

De största innehaven i fonden per utgången av månaden var Beijer Alma, Beijer Ref och Hexagon med portföljvikterna 5,8, 4,8 respektive 3,9 procent.


Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Odin Sverige C SEK