2019-04-24 10:21:00

Finwire Funds

AMF Räntefond Lång steg 0,9 procent i första kvartalet, utesluter inte svensk räntehöjning i höst

AMF Räntefond Lång utvecklades positivt i det första kvartalet med en uppgång om 0,9 procent, varav större delen av uppgången genererades i mars. Förvaltaren Johan Moeschlin utesluter inte en ytterligare räntehöjning av Riksbanken i höst.

Det var generellt fallande räntor under de tre första börsmånaderna på 2019. I Sverige gick exempelvis femåringen ned med strax över tjugo baspunkter, vilket hänförs till mer duvaktiga centralbanker i USA och Europa samt lite svagare makrostatistik än väntat, framförallt i Europa.

Mot bakgrund av detta inverterades den amerikanska avkastningskurvan under perioden, och förvaltaren ger sin förklaring.

"Jag har hela tiden trott att vi befinner oss i en väldigt lång, utdragen cykel sedan finanskrisen. Den har stöttats upp av centralbankernas låga räntor och deras kvantitativa lättnader, vilket gör att vi i stor utsträckning har tagit bort de traditionella konjunkturella upp- och nergångarna", uppger Moeschlin och fortsätter:

"Jag tror att det vi ser nu är en liten avmattning som kommer återhämta sig snart. Vi har redan sett att vi har fått lite bättre statistik den senaste tiden".

Fonden utvecklades bättre än sitt jämförelseindex under perioden, med poisitivt bidrag från fallande räntor samt minskade kreditspreadar. Det mesta av fondens positioner har fallit väl ut.

Fonden har under kvartalet varit positionerad för lägre räntor men har nu en mer neutral position.

"Jag tycker att räntorna har gått ned väldigt mycket och givet att jag inte tror på någon lågkonjunktur så ska räntorna i så fall stabiliseras och vända upp lite grann", förklarar AMF-förvaltaren.

Han pekar bland annat på att inflationssiffrorna som kom nyligen har varit stabila och det är inte omöjligt att den svenska centralbanken höjer räntan en gång till i höst, vilket de har varit ute och pratat om.

"Därför tror jag inte att potentialen för mycket lägre räntor är särskilt stor, men samtidigt tror jag inte att de kommer gå upp så mycket heller eftersom vi befinner oss i ett lite känsligt läge", säger Moeschlin.

Vad gäller krediter i portföljen ligger de största kreditpositionerna generellt sett i ett antal bolagsnamn inom industrisektorn med cyklisk verksamhetskaraktär, däribland Hexagon, Volvo och Scania.

"Det är väl lite för att cyklerna har försvunnit mer eller mindre och man får väldigt bra bidrag från den sektorn", kommenterar fondförvaltaren.

Förvaltaren nämner vidare att man har varit ganska försiktiga till fastigheter i portföljen.

Företag stod för 37 procent av emittentfördelningen vid utgången av kvartalet, följt av bostäder med 30 procent. Durationen var 3,99 år vid kvartalsslutet.

Riskinformation om fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad för fonderna finns på amf.se/fonder.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

AMF Räntefond Lång