2019-07-09 08:01:00

Finwire Funds

AMF Aktiefond Asien Stilla havet har köpt in Ping An Insurance, Kina tagit på sig ledartröja i regionen vad gäller teknikmjukvara

AMF Aktiefond Asien Stilla Havet utvecklades positivt i det andra kvartalet med en marknadslik uppgång om 1,7 procent. Ett nytt innehav i fonden är det kinesiska försäkringsbolaget Ping An Insurance som anses ligga i teknologisk framkant.

Förvaltaren Henrik Oh uppger inledningsvis i en kommentar till fondens utveckling att det andra kvartalet associerades med en slagig utveckling.

”Det andra kvartalet inleddes med en optimism kring handelskriget mellan USA och Kina. Börserna fick ytterligare fart på marknadens förväntningar om en återhämtning av vinsterna för andra halvåret, främst i de cykliska bolagen”, förklarar Henrik.

Därefter sjönk börserna i maj, mot bakgrund av att de amerikanska handelsförhandlingarna med Kina hade havererat. Slutligen steg aktiemarknaden i juni då marknaden började prisa in penningpolitiska stimulanser från den amerikanska centralbanken med två förväntade två räntesänkningar i höst.

Fonden utvecklades positivt och i linje med marknaden under kvartalet.

En av de främsta bidragsgivarna var den japanska teknikjätten Sony. Henrik lyfte fram det innehavet i samband med den föregående kvartalsvisa kommentaren och uttryckte då att han ser den kommande spelkonsolen Playstation 5 som en positiv värdedrivare.

”En stor förklaring till uppgången under kvartalet är aktivistfonden Third Point som släppt ett aktieägarbrev till Sony om förslag på strukturella förändringar och att deras analys pekar på en mycket stor uppsida för aktien”, berättar Henrik och upprepar att han tror fortsatt mycket på Sony med portföljvikten 4,3 procent.

På minussidan under perioden märktes istället Seven & I Holdings, ett japanskt detaljhandelskonglomerat mest kända kanske för 7-Eleven.

Fonden gjorde inga större strukturella förändringar under kvartalet, men ett nytt innehav som fonden ägt tidigare är Ping An Insurance vars portföljvikt nu uppgår till cirka 2,4 procent av fonden. Henrik träffade företaget på deras huvudkontor i storstaden Shenzhen i maj, ett möte som stärkte hans syn på bolaget.

”Ping An Insurance gynnas av strukturella förändringar i Kina, en stor ökning av medelklassen och en åldrande befolkning. Bolaget ligger i framkant när det gäller att implementera teknologi som ”big data-analys” och korsförsäljning i sin affärsmodell”, säger Henrik.

Han anser att bolaget har mycket goda tillväxtmöjligheter, ihop med en attraktiv värdering.

Fonden har generellt sett stor exponering mot tekniksektorn i Asien, framförallt mot kinesiska teknikjättar.

”Jag är strukturellt väldigt positiv till den kinesiska tekniksektorn. De försöker att fostra sina egna bolag. Man har kommit väldigt långt när det gäller att skapa stora teknikjättar som Alibaba och Tencent, och Kina är ledande i Asien när det kommer till fintech”, förklarar Henrik.

Vad gäller just Alibaba och Tencent tycker Henrik att något som är väldigt spännande utöver betalverksamheterna är deras kraftigt växande molnaffärer.

”Det växer så det knakar och särskilt Alibabas molnverksamhet börjar bli stort nu. Totalt står den verksamheten nu för drygt 25 procent av omsättningen i affärsområdet Others (övriga verksamheter)”.

Henriks uppfattning är att Kina har tagit på sig den regionala ledartröjan när det kommer till att utveckla teknikmjukvara och det är där mycket av mervärdet bedöms ligga.

Han tillägger dock att utlandssatsningar kan skadas av handelskriget som pågår, trots att den inhemska kinesiska marknaden beskrivs som enorm. Det gäller framförallt smartphonetillverkaren Huawei med nästan lika stor försäljning sett till enheter i utlandet som i Kina. Ett stort frågetecken efter USA:s svartlistning av bolaget har varit om mobiltelefonerna kommer att erhålla uppgraderingar av det mobila operativsystemet Android som utvecklas av Google.

”I Kina har Huawei och andra kinesiska bolag egenutvecklade distributionsplattformar för appar, så där kommer de att klara sig. Men det är inte kul att sälja en Huawei-telefon i exempelvis Sverige utan stöd från Google”, avslutar Henrik.

De största innehaven i fonden var per utgången av kvartalet Tencent, Alibaba och TSMC med portföljvikterna 5,9, 5,7 och 5,5 procent.

Riskinformation om fondsparande


Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad för fonderna finns på amf.se/fonder.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

AMF Aktiefond Asien Stilla havet