2019-07-09 08:01:00

Finwire Funds

Positiv utveckling för AMF Aktiefond Global under andra kvartalet, ser positivt på Mercks marknadsposition inom onkologi

AMF Aktiefond Global utvecklades positivt under det andra kvartalet med en uppgång om 4,1 procent, vilket medför att fonden har ökat 21,2 procent sedan årsskiftet. Bäst bidrag har fonden haft från sina europeiska investeringar.

Förvaltaren Björn Lind uppger att världens aktiemarknader har inlett året starkt, bland annat på grund av förväntningar om en mindre stram penningpolitik i USA men även till följd av en mycket svag avslutning på 2018.

Under våren mattades dock den positiva utvecklingen av, en avmattning som hänförs dels till signaler om lägre global ekonomisk tillväxt men också oro för en tilltagande handelskonflikt mellan USA och Kina.

Fonden har stigit 21,2 procent första halvåret, vilket är i linje med utvecklingen för fondens jämförelseindex. De europeiska aktierna har bidragit mycket, medan avkastningsbidragen från såväl USA som Asien har varit mer neutrala.

En sektor som visat styrka under 2019 har varit amerikanska teknikbolag och Björn konstaterar att den politiska miljön kommer vara mer utmanande för en del av teknikbolagen framöver. Däremot målas utsikterna upp som generellt goda för tekniksektorn.

Nyligen öppnade USA:s president Donald Trump upp för att ta bort restriktioner gällande affärsrelationer med Huawei för amerikanska teknikbolag. ”Även om det lugnar sig nu ska man nog ta den här situationen på stort allvar”, menar Björn och han tror att exempelvis Nokia och Ericsson kan gynnas av Huaweis försvagade ställning på marknaden.
Inför det andra halvåret noterar Björn blandade utsikter.

”Det som finns i den positiva vågskålen är lätt penningpolitik och måttligt stigande företagsvinster. Negativt är bland annat hur den pågående handelskonflikten utvecklas och vilka konsekvenserna blir. Det finns också en oro för en svagare konjunktur och detta oaktat handelskonflikten”, menar Björn.

Ett specifikt innehav som anses ha goda framtidsutsikter är läkemedelsjätten Merck, med en upplevt god marknadsposition på onkologiområdet. Det inbegriper det immunonkologiska preparatet Keytruda.

”Mina tankar går osökt till när Astra Zeneca lanserade omeprazol (Losec) för väldigt länge sedan. Då konkurrerade de bland annat med Glaxo, men man var lite före konkurrenterna och det blev slutligen en jättesuccé”.

”Likheterna finns här. Man har tydligt bäst överlevnadsstatistik och biverkningsprofil, och då söker sig alla patienter till läkemedlet”.

Björn tillägger att Merck dessutom är ett väldigt välskött bolag som har goda möjligheter inom andra områden, även om mycket just nu handlar om Keytruda. Det finns en risk i form av en eventuellt hårdare prisreglering i USA, men Keytruda är mindre sårbart i förvaltarens mening.

”Det handlar inte i första hand om läkemedelsbolag med nya produktinnovationer, utan gäller främst äldre produkter som återlanseras på marknaden. Det rör egentligen inte Merck, även om det bidrar till att försämra sentimentet för läkemedelsbolag”, avslutar Björn.

I fonden har exponeringen mot amerikanska småbolag ökat. En annan övergripande förändring är att den generella bankexponeringen har minskats, såväl i Sverige som utomlands.

De största innehaven var vid halvårsskiftet Microsoft, Alphabet och Procter & Gamble.

Riskinformation om fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad för fonderna finns på amf.se/fonder.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

AMF Aktiefond Global