2021-02-23 12:57:21

Finwire Funds

AuAg Fonder siktar på att lansera egen ETF - vd

Göteborgsbaserade AuAg Fonder fortsätter att växa och nu siktar företaget på en strategisk breddning, börshandlade fonder. Det säger grundaren tillika vd:n Eric Strand till Finwire.

AuAg Fonder, som startades år 2019, förvaltar idag nära 1,2 miljarder kronor. Ambitionen är att den siffran skall fortsätta att växa och nu siktar bolaget på att bredda sitt erbjudande med en helt ny börshandlad fond, ETF.

AuAg-chefen uppger vidare att den nya fonden kommer att ha Irland som domicile, och fonden tas fram i samarbete med Londonbaserade fondbolaget HANetf. Fonden AuAg Silver Bullet konkurrerar redan med Blackrocks fond BGF World Gold A2. Framöver kommer man alltså även att konkurrera med Blackrocks ETF-bolag iShares.

“Om allt går enligt plan så kommer ETF:en att börja handlas på Londonbörsen någon gång i slutet av maj. Den kommer även att noteras på Frankfurt- och Milanobörsen”, säger Eric Strand.

“Vi undersöker en notering i Sverige också men måste ställa det i relation till ytterligare kostnader”, fortsätter han.

Exakt vad det är för fond som kommer att lanseras är han förtegen om.

“Vi hoppas kunna berätta mer snart.”

Den svenska marknaden för ETF:er har inte riktigt lyft. Xact är helt dominerande och historiskt har flera banker gjort mindre satsningar, däribland SEB och Swedbank. HQ Bank gjorde även tidigt en satsning på området när ETF:er var ett helt nytt fenomen i Sverige.

“Den svenska marknaden är tämligen smal. Det finns inte längre några nischade svenska fonder, utan man följer stora svenska index. Vi ser ett stort intresse för en mer nischad fond. Vi riktar oss inte heller till den svenska marknaden primärt”, säger Eric Strand.

Han har förhoppning om att snabbt nå det nödvändiga förvaltade kapitalet som behövs för att fonden också ska vara lönsam.

“Vi hoppas kunna växa snabbt nu när vi riktar oss mot hela Europa från dag ett.”

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

AuAg Silver Bullet A AuAg Precious Green A
etp mutualfunds