2023-06-02 15:58:50

Finwire Funds

Lucy Global Fund minskade 1,80 procent i maj - Kering tynger utvecklingen

Fonden Lucy Global Fund A minskade 1,80 procent i maj. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Therese Nyrén och Kim Hansson.

Inledningsvis skriver förvaltarna att maj blev en månad då den svenska kronan försvagades, framförallt mot den amerikanska dollarn.

“Lyxbolagens aktier har sedan i höstas haft en mycket stark utveckling på börserna drivet av dessa företags starka resultat och försäljningsutveckling de försämrade tiderna till trots. Kategorin har setts som en tillflyktsort och värderingarna drevs i många fall upp till orimligt höga nivåer, vilket gjorde att många av bolagens aktier började tappa mot slutet av april”, skriver förvaltarna.

Vad gäller fondens utveckling var det innehaven i Farfetch, Microsoft och Apple som bidrog mest till den positiva utvecklingen för fonden. Microsoft har fortsatt en stark utveckling på börsen.

"Trenden har på senare tid förstärkts av den position man har skaffat sig inom AI genom delägande i och samarbete med OpenAI (GPT). Man har lanserat en ny AI-version av sin sökmotor Bing som drivs av AI (GTP) och börjar ses som en möjlig konkurrent till Google. Man har också börjat integrera AI-funktioner i Office-paketet med flera produkter.”

I den negativa vågskålen fanns istället VF, Burberry och Kering.

"Kering har bland annat på grund av problem inom Gucci inte lyckats uppvisa samma starka tillväxt som en del andra lyxbolag. Den senaste kvartalsrapporten visade på förbättring och bred tillväxt. Med en ny Creative Director för Gucci och en värdering som är betydligt lägre än branschsnittet kan hösten bli intressant."

Förvaltarna har sedan i slutet av förra året gradvis sålt av innehaven i lyxsegmentet för att istället öka exponeringen mot företag med kvalitetsprodukter som förvaltarna anser befinner sig i en intressant fas med en lägre värdering.

“Ett exempel på detta är tyska Hugo Boss, som är inne i en stark trend med ett breddad utbud av kvalitetskläder. Vi har fyllt på i några innehav som hade tillfälliga problem under 2022, som t.ex Movado och Musti och vi har också ökat lite i företag med särskilt stor tillväxtpotential, som det spännande utbildningsföretaget Coursera.”

Lucy Global Fund A, %maj, 2023
Fond MM, förändring i procent-1,80

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Lucy Global Fund A
mutualfunds