2023-08-15 13:01:18

Finwire Funds

Augmented Reality Fund ökade 3,0 procent i juli - Arms största positiva bidragsgivare

Fonden Augmented Reality Fund A steg 3,0 procent i juli, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 1,1 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 44,0 procent och är därmed bättre än index som har ökat 17,2 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Magnus Nicklasson.

Inledningsvis skriver förvaltaren att allt fler indikatorer tyder på att inflationen är på väg neråt, vilket den senaste tidens inflationssiffror bland annat visar på. Exempelvis delger förvaltaren att den amerikanska inflationen sjönk mer än väntat under juli.

Marknaden uppges titta framåt på vad som kommer att hända efter alla räntehöjningar och Nicklasson menar att marknaden väntar på att effekten av räntehöjningarna ska arbeta sig igenom ekonomin.

Hittils menar förvaltaren att ekonomin och bolagen stått emot förvånansvärt bra och att en betydande majoritet slog förväntningarna när de gav ut sina Q2 rapporter.

"Något som investerare tittar särskilt på är bolagens prognoser framåt. Med detta sagt har argumenten för en 'soft landing' stärkts", skriver Nicklasson.

Under juli inkom flertalet av fondens innehav med sina Q2 rapporter. Schweiziska Ams, där vars aktie gått tungt under delar av året, rekylerade uppåt i samband med sin rapport och blev fondens bästa bidragsgivare under månaden, med en utveckling på 20 procent.

Ett annat innehav som bidrog positivt under månaden var Aixtron som avancerade 16 procent.

"I sin rapport visade man upp fina tal och tillväxt. Aixtron har i princip en monopolsituation gällande en del av tillverkningen av halvledare (MOVCD – utrustning) och ser att efterfrågan är stor och ökar framåt", utvecklar Nicklasson.

Beyond Frames återfanns på den negativa sidan när månaden summerades stod för en nedgång på 14 procent. Utvecklingen rapporteras inte vara kopplad till någon företagsspecifik nyhet och bolagets Q2-rapport släpps inte förens i slutet av augusti.

Avslutningsvis skriver förvaltaren att det ryktas om att VR-kameror har använts vid en inspelning av material till ett Apple TV+-program.

"Stämmer detta är det en stark signal på att Apples kommande AR-glasögon kommer satsa på TV och hemmabio som användningsområde vilket man också indikerade i sin presentation av glasögonen", menar Nicklasson.

Även Meta satsar på AR-glasögon till konsumentmarknaden och Nicklasson beskriver det som intressant att man för intensiva diskussioner med stora tech-bolag i Kina om att lansera Meta Quest i landet.

Vid månadsskiftet var Qualcomm, Unity och ST Microelectronics fondens tre största innehav med portföljvikter om 5,84, 5,60 respektive 5,54 procent.

Augmented Reality Fund A, %juli, 2023
Fond MM, förändring i procent3,0
Index MM, förändring i procent1,1
Fond i år, förändring i procent44,0
Index i år, förändring i procent17,2

Martin Ekendahl
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Augmented Reality Fund A
fundtech mutualfunds