2023-12-14 13:57:06

Finwire Funds

Augmented Reality Fund ökade 7,6 procent i november - Shopify och Aixtron kom med positiva bidrag

Fonden Augmented Reality Fund A steg 7,6 procent i november, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 2,5 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 28,9 procent och är därmed bättre än index som har ökat 14,6 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare Magnus Nicklasson.

Inledningsvis skriver förvaltaren att den negativa utvecklingen på aktiemarknaderna bröts under november. Inflationen är på väg ner och marknaden tror nu att vi nått räntetoppen.

"Sannolikheten för att en sänkning sker redan i mars är större än att det inte blir en sänkning då enligt marknaden", skriver Nicklasson.

Fonden har en andel stabila bolag men också en del tillväxtbolag som är nischade mot framtidsbranscher. Dessa bolag har rejält nedtryckta aktiekurser och även vinstförväntningarna har tryckts ned.

“Förväntningarna har alltså kommit ner tillsammans med kurserna, om nu också räntan skulle gå ner så kan vi ha ett gynnsamt läge då effekten av den höga räntan redan är inprisat, och man istället kan skruva upp förväntningarna igen på framtida vinster m.m. då räntan går ner. Kanske är lidandet för tillväxtbolagen snart slut?”

Vad gäller fondens utveckling skriver förvaltaren att Shopify och Aixtron kom med de största bidragen till avkastningen under månaden.

“Aixtron har näst intill en monopolsituation gällande en del av processen (s.k. MOVCD – utrustning) för tillverkning av olika halvledare som bl.a. är viktiga för användningen av Augmented Reality. I sin kvartalsrapport berättade man att man räknar med ett väldigt starkt Q4 med en rejäl efterfråga från kunder samt att nya produkter mottas väldigt positivt.”

I den negativa vågskålen fanns istället Ams AG och Tobii. Ams förbereder för en stor nyemission och Tobii föll efter att man presenterat en svag kvartalsrapport.

“En kort uppdatering om vad som kommer bli nästa stora nyhet för Augmented Reality – Apples lansering av sina AR-glasögon, Vision Pro: enligt källor på Bloomberg kommer dessa lanseras i mars nästa år med start på den amerikanska marknaden. På andra marknader kommer glasögonen lanseras i slutet av nästa år”, avslutar förvaltaren.

Vid månadsskiftet var Qualcomm, Adobe samt STMicroelectronics fondens tre största innehav med portföljvikter om 6,48, 6,29 respektive 5,63 procent.

Augmented Reality Fund A, %november, 2023
Fond MM, förändring i procent7,6
Index MM, förändring i procent2,5
Fond i år, förändring i procent28,9
Index i år, förändring i procent14,6

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Augmented Reality Fund A
fundtech mutualfunds