2019-04-11 07:20:01

Finwire News

Immunterapibolaget Cytovac på väg till börsen, tar in 80 miljoner kronor i noteringsemission

Det danska immunonkologibolaget Cytovac tar in 80 miljoner kronor i en noteringsemission inför en börsdebut på First North Premier innan sommaren. I emissionen får bolaget för första gången in institutionella investerare och planen är att bredda bolagets immunterapibehandling för att ge sig på flera cancerformer.

- Om man vill bredda indikationerna måste man ta in pengar. Det är inte möjligt att driva flera stora studier i privat miljö, säger bolagets vd Kim Arvid Nielsen till Finwire.

Bolaget har hittills finansierats av sina 250 aktieägare. Ägarskaran består av en samling danska investerare men också en del svenska, bland annat Adam Dahlberg som tillhör familjen Crafoord som är kända för att ha startat medicinteknikbolaget Gambro.

Cytovac utvecklar immunterapier för behandling av olika cancerformer. Detta genom att sortera ut patientens immunceller från blodprov, aktivera och skola om dessa till “elitsoldater” och återföra dem till patienten. Immuncellerna ska därefter hitta och attackera solida tumörer. Bolaget har en pågående klinisk fas II-studie där behandlingen utvärderas på patienter med hjärncancerformen glioblastom. De första resultaten väntas under första halvåret 2020 och handlar om progressionsfri överlevnad och under andra halvåret 2021 kommer resultat om total överlevnad.

Utöver hjärncancerstudien planerar bolaget, med hjälp av medel från noteringsemissionen, inleda ytterligare två fas II-studier. En studie inom bröstcancer ska startas i sommar och en studie inom sarkom, även kallad mjukdelscancer, ska starta under första halvåret 2020.

Immunterapi som behandling av cancer har varit ett hett område de senaste åren och flera bolag verkar inom området. Cytovacs teknik är dock unik, menar vd:n.

- Det finns flera bolag som utsätter immunsystemet för antigener, men de använder färre antigener än vad vi gör. Flera bolag manipulerar också de egna cellerna vilket gör att de blir främmande för kroppen och innebär en större risk för patienten, säger han.

Cytovac fokuserar också på särläkemedelsindikationer, där läkemedlen vid godkännande får marknadsexklusivitet i flera år. Bolaget fokuserar alltså primärt på subgrupper inom de olika cancerformerna i hjärna, bröst och mjukdelar.

- Det är där vi kan göra störst skillnad, säger Kim Arvid Nielsen.

Marknadspotentialen för bolagets projekt inom hjärncancer bedöms uppgå till 300 miljoner dollar och de andra indikationerna rör sig i samma nivå.

- Det är en konservativ bild av marknaden och rör enbart en bedömning av tillgängliga patienter. Det är alltså en realistisk siffra.

Parallellt med de kliniska studierna planerar bolaget inför kommersialisering. I dagsläget är det oklart om bolaget kommer att ta produkterna hela vägen till marknaden eller om de kommer att ta in en partner.

- Om man ska vara framgångsrik inom biotech måste man vara en räv med flera exithål. Vi jobbar parallellt med partners och kommer att hålla alternativen tillgängliga och realistiska samtidigt.

Kim Arvid Nielsen flaggar för att pengarna som tas in i emissionen ska räcka till efter sommaren 2020. Då ska de första studieresultaten från hjärncancerstudien ha kommit och därefter kommer bolaget att behöva ta in mer pengar. Att starta kliniska studier utan att ha kapital till att driva dem i mål skulle inte fungera i USA men är inte helt ovanligt i Europa, menar vd:n.

- Givet den marknad vi verkar på och den strategi vi har så är det logiskt. Det skyddar även aktieägarvärdet genom att begränsa utspädningen, säger han.

På en fråga om vad som skulle hända ifall de första resultaten från hjärncancerstudien inte skulle vara positiva och på så vis skulle kunna riskera genomförandet av de andra två studierna svarar biotech-vd:n:

- Det är en risk vi måste ta. Men missar vi progressionsfri överlevnad har vi resultat om total överlevnad kvar och även ytterligare studier som pågår att falla tillbaka på.

När man pratar om immunterapier och att aktivera immunsvaret mot cancer, som ska vara i stort sett fritt från biverkningar då det handlar om kroppsegna celler, får man känslan av att behandlingsformen kommer att bota all cancer. Men sådant är inte fallet, menar Kim Arvid Nielsen.

- Alla svarar inte på behandlingen. Vissa blir bättre, andra botade och vissa får ingen effekt alls. Det är för att vi är genetiskt olika, säger Kim Arvid Nielsen och påpekar att bolaget hoppas få mer information om patienternas svar i den pågående fas II-studien.
Den informationen kan vi sen ha med oss in i fas III, säger han.

I samband med emissionen går danska Arbejdernes Landsbank in som storägare. Bolagets marknadsvärde beräknas vara 175 miljoner kronor pre-money, och hamna på 250 miljoner kronor efter emissionen.


Anna Sundström
anna.sundstrom@finwire.se, 0733-988 404
Nyhetsbyrån Finwire

biotech exclusive healthcare ipo lifescience