2019-08-15 06:15:48

Finwire News

Kina har begränsat importen av guld senaste månaderna - Reuters

Kina har på ett betydande sätt begränsat importen av guld sedan maj. Det uppger källor i branschen till Reuters. Åtgärden kan vara ett sätt att förhindra ett utflöde av dollar och stärka den egna valutan, yuan, skriver nyhetsbyrån.

Enligt uppgifterna har Kina minskat importen med runt 300-500 ton jämfört med föregående år. Det motsvarar guld till ett värde av 15-25 miljarder dollar vid rådande pris.

I sammanhanget kan nämnas att Kina är världens största importör av guld. Under förra året köpte landet cirka 1 500 ton av ädelmetallen till ett värde av runt 60 miljarder dollar. Under de senaste två decennierna har Kinas officiella guldreserv dessutom femfaldigats till nära 2 000 ton, enligt officiell data.

I maj importerade Kina 71 ton, en minskning från 157 ton i maj 2018. I juni var nedgången ännu större till 57 ton, mot 199 ton året innan.

Merparten av Kinas import sker via lokala och internationella banker som får månatliga importkvoter av landets centralbank. Reuters källor säger dock att kvoterna begränsats eller helt enkelt inte godkänts under flera månader.

Motivet ska helt enkelt vara att begränsa hur mycket som lämnar landet i samband med guldköp.

Det är dock inte första gången som Kina begränsar kvoterna för tillåten guldimport, senast det skedde var 2016 efter att yuanen försvagats rejält. Men omfattningen den här gången beskrivs som "aldrig tidigare skådad" av en branschkälla i Asien.

Yuanen har försvagats med över 10 procent mot dollarn sedan i början av 2018. I förra veckan tillät centralbanken valutan att sjunka förbi den viktiga nivån 7 per dollar för första gången sedan finanskrisen.

Stefan Linnér
stefan.linner@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Bolag: Kina
Kategorier: commodities fx gold macro precious