2019-08-16 09:31:02

Finwire News

Swedbank sällar sig till Riksbankens tvivlare - tror nu inte heller på räntehöjning

Swedbank har nu sällat sig till de bedömare som tror att Riksbanken kommer att behöva göra avkall på sina räntehöjningsplaner, och banken tror inte längre på någon reporäntehöjning vare sig i år eller nästa år.

"Uppförsbacken för Riksbanken har ökat. Den globala osäkerheten har tilltagit under sommaren och svenska data visar på en tydlig inbromsning. Inflationen är under målet och vad värre är, inflationsförväntningarna har åter börjat dala", motiverar Swedbank i ett marknadsbrev.

Efter att flera andra centralbanker som ECB och Federal Reserve bytt fot i penningpolitiken gick även SEB för en vecka sedan ut ändrade sin prognos, som tidigare var en förväntan om en räntehöjning i juli nästa år. Banken tror nu att reporäntan lämnas oförändrad åtminstone fram till åtminstone slutet av 2020.

Capital Economics har gått ännu längre och tror som enda bedömare i Bloomberg News sammanställning att Riksbanken kommer att behöva sänka reporäntan tillbaka till -0,5 procent i december. Detta med hänvisning till en förväntad inbromsning i den svenska ekonomin.

Riksbanken höjde i slutet av 2018 reporäntan för första gången sedan 2011, men har därefter tvingats skjuta fram höjningsplanerna. Vid förra penningpolitiska mötet i juli upprepade Riksbanken dock sin prognos om en räntehöjning i slutet av 2019 eller början av 2020.

Anton Wilén
anton.wilen@finwire.se, 0765-46 64 41
Nyhetsbyrån Finwire

Bolag: Riksbanken
Kategorier: analytics fx macro stocks