2019-10-03 14:37:50

Finwire News

Dizlin och Herantis - två Parkinsonbolag på väg till svenska börsen

Två forskningsbolag verksamma inom Parkinsons sjukdom är på väg mot den svenska börsen. Uppsalabolaget Dizlin Pharmaceutical siktar på en börsnotering under nästa år och finska Herantis planerar för en dubbelnotering på First North redan i år.

På den svenska börsen finns flera forskningsbolag som är verksamma inom Parkinsons sjukdom, däribland Irlab, Active Biotech och Bioarctic, det senare främst känt som ett Alzheimerbolag. Nu får se sällskap av två nya bolag.

- First North i Finland är i stort sett dött. Vi är mycket mer intresserade av Sverige, det finns mer historik och fler investerare här. Sedan har vi också kliniska samarbeten här så det är ett logiskt steg, sade Henri Huttunen, forskningschef på Herantis Pharma under Redeyes CNS-seminarium som gick av stapeln i dag, torsdag.

Herantis är sedan 2016 noterade på finska Firth North men planerar för en dubbelnotering på svenska First North under 2019. Bolaget utvecklar regenerativa läkemedel primärt mot Parkinsons sjukdom och ALS.

- Nu går vi mot att göra mer kostsamma studier och kommer att ta in pengar för det, sade forskningschefen.

Herantis har ett mer precisionsbaserat behandlingssätt medan Dizlin har ett bredare angreppssätt. Dizlin utvecklar en behandling baserad på levodopa-carbidopa, de två substanserna som Abbvies läkemedel Duodopa baserar på, men administreras på ett nytt sätt.

- Vi har alla fördelar som Duodopa har men inte nackdelarna. Istället för stor pump som administrerar behandlingen in i tolvfingertarmen så har vi en liten pump som är bekvämare för patienten, sade Björn Velin, vd på Dizlin under seminariet.

Dizlin har varit verksamma inom området sedan 2008 och Björn Velin uppger att bolaget fram till nu har haft lätt att få in pengar och arbetat mycket kostnadsmedvetet.

- Nu har vi nått en punkt där vi vill ta nästa steg och vi vill även titta på andra områden också, sade han.

Bolaget överväger en notering under 2020 men påpekar också att de för diskussioner med eventuella licenspartner och inom de närmaste månaderna kommer att besluta om börsen är rätt väg att gå.

- Vi har inte varit aktiva i att hitta licenspartner, men vi har blivit kontaktade. Om ett par månader har vi ett tydligare svar, sade Björn Velin.

Dizlin har en pågående klinisk studie och planerar att genomföra en tolerabilitetsstudie under första halvåret 2020. Bolaget tror sig kunna undvika fas III-studier då projektet bygger på välkända substanser. Den pågående studien genomförs i Europa och än så länge har bolaget inte bearbetat marknaden på andra sidan Atlanten.

- Vi har inte gjort så mycket med USA och det är också en utav anledningarna till att vi överväger en börsnotering.

Anna Sundström
anna.sundstrom@finwire.se, 0733-988 404
Nyhetsbyrån Finwire

Bolag: Herantis Pharma
Kategorier: biotech healthcare ipo lifescience stocks