2019-10-10 14:43:54

Finwire News

Cantargia ser ny opponering mot patent som hanterbar - vd

Forskningsbolaget Cantargias patent som skyddar antikroppar mot IL1RAP i tumörformer har fått konkurrenten Mab Discovery att lämna in opposition mot patentet. Det är inte första gången bolaget opponerar mot Cantargias patent och bolaget är överraskade över reaktionen men ser situationen som hanterbar. Det säger Cantargia-vd:n Göran Forsberg till Finwire.

Enligt Göran Forsberg tar denna fråga inga större resurser i anspråk och hanteras främst av bolagets patentombud.

- Det här är ingen patentstrid eller så utan när ett patent godkänns bjuds parter in att komma med synpunkter och det har Mab Discovery gjort. Standard är att de vill att patentet upphävs det är inte ovanligt, säger han.

Senast Mab Discovery, som också utvecklar antikropp mot IL1RAP, opponerade sig 2016 fick de avslag och moderpatentet upprätthölls oförändrat. Nu när Mab Discovery på nytt har lämnat in opposition ska Cantargia återkomma med svar till det Europeiska patentverket. Därefter ska patentverket ta hänsyn till argumenten och det hela avslutas med en förhandling hos patentverket.

- De dök inte upp vid förhandlingen förra gången efter att patentverket lämnat en preliminär bedömning att de skulle få avslag, därför är det överraskande att det dyker upp en ny opposition nu, säger Göran Forsberg.

Efter att Cantargia lämnat in sina synpunkter väntas patentverket återkomma med en preliminär bedömning efter omkring 5-9 månader, enligt Göran Forsbergs uppskattning. Förra gången tog det dock längre tid.

- De har kommit in med ganska mycket dokumentation, men i stort sett är det samma dokumentation som förra gången.

Varför tror du att Mab Discovery lägger resurser på detta?

- Det kan jag enbart spekulera i. Men normalt patenterar man produkter. Vi har fått patent för måltavlan, vilket gör att andra som gör samma sak gör ett intrång i vårt patent.

Enligt Göran Forsberg finns inga andra opponenter kring patentet.

Anna Sundström
anna.sundstrom@finwire.se, 0733-988 404
Nyhetsbyrån Finwire

Bolag: Cantargia
Kategorier: biotech exclusive finwire healthcare lifescience