2019-12-06 15:36:03

Finwire News

Oncopeptides släpper nya interimsdata på Ash-konferensen - vd

Forskningsbolaget Oncopeptides kommer att släppa nya interimsdata från sin pågående studie Horizon under en konferens i helgen. I Horizon-studien utvärderas läkemedelskandidaten melflufen som behandling av blodcancerformen relapserande och refraktärt multipel myelom. Under konferensen kommer flera heta projekt att presenteras, men två av Oncopeptides konkurrenter lyser med sin frånvaro.

Imorgon, lördag, inleds blodcancerkongressen Ash i USA som pågår mellan den 7-10 december i Orlando, USA, där de senaste resultaten från olika utvecklingsprojekt presenteras. Redan i slutet av november steg bolagets aktie då det stod klart att konkurrenterna GSK och Amgen inte lämnat in abstracts för sina konkurrerande projekt GSK916 och AMG420 till konferensen.

Oncopeptides vd Jakob Lindberg uppger att Glaxosmithkline försökte lämna in abstract, men blev nekade, vilket är anmärkningsvärt.

- GSK blev refuserade. De försökte skicka in men fick nej, vilket är intressant och inte riktigt publikt. Om du har en ny molekyl, en större klinisk studie i en patienpopuation som saknar befintliga behandlingsalternativ som dom har så kan du dra slutsatsen att något är fel. Det innebär indirekt att det är goda nyheter för oss, säger han.

Glaxosmithkline, GSK, har tidigare meddelat att de planerar att lämna in registreringsansökan innan årsskiftet. Enligt Jakob Lindberg var GSK och Amgen bolagets största konkurrenter när det här året började. För tre år sedan hade bolaget sex stora konkurrenter men nu finns bara två stycken kvar.

- Det är selinexor, som är ett aktivt läkemedel med ganska ruggig biverkansprofil men som fick accelererat godkännande i somras, och så är det GSK916 som står kvar av alla dom tidigare sex - alla andra har fallit i från, säger han och fortsätter:

- Det är så klart jättetråkigt för alla patienter men sitter man i en bolagsvärld blir det goda nyheter.

Amgen meddelade under torsdagen att flera projekt skulle presenteras under Ash-konferensen. Dock kommer inte just AMG420, som tidigare pekats ut som en konkurrent till melflufen, att presenteras. Inte heller kommer Amgen presentera AMG701 som bolagets svenska medicinchef Maria Eriksson Svensson lyfter fram som en konkurrent till Oncopeptides projekt.

- Utvecklingen för dessa projekt går så snabbt och det är ett strategiskt beslut vi tagit, förklarar hon beslutet.

AMG420 har avslutat klinisk fas I och resultaten är redan presenterade.

- Det ser bra ut, vi såg inga säkerhetssignaler där, säger hon.

Maria Eriksson Svensson pekar istället ut en kombinationsstudie med två läkemedel som redan finns på marknaden som viktigast från bolaget under konferensen. Det handlar om den primära analysen av resultat från fas III-studien Candor, som utvärderar proteasomhämmaren Kyprolis, dexametason och Darzalex (daratumumab) vid behandling av relapserande och refraktärt myelom.

Även på GSK är man fortfarande hoppfulla kring sitt konkurrerande projekt, läkemedelskandidaten GSK916.

- GSK är övertygade om de positiva Dreamm-2-resultaten för belantamab mafodotin i multipel myelom som visat klinisk meningsfull total respons hos patienter som haft en progressiv sjukdom och som inte svarat på dagens standardbehandling. GSK planerar att offentliggöra resultatet inom kort och är på väg att lämna in registreringsansökningar för belantamab mafodotin före årets slut, skriver bolagets centrala mediaenhet i ett uttalande.

Under Ash-konferensen kommer Oncopeptides att delta med flera presentationer med läkemedelskandidaten melflufen. De två viktigaste presentationerna gäller data från fas II-studien Horizon och data från fas I/II-studien Anchor, men allra viktigast av dom är Horizon-datan, menar Jakob Lindberg.

- Vi har valt att visa den data som vi ska skicka in till amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Det här är nya resultat där vi följt Horizon-patienterna över tid, tidigare har vi släppt interimsdata från Horizon.

Oncopeptides slutade rekrytera patienter till Horizonstudien i september och hade då fått in samtliga 157 patienter. Men bolaget låste patientpopulationen den 15 maj och har följt dessa patienter till den sista oktober för att få datan som ska in till FDA och som nu alltså presenteras på Ash.

- Då har alla patienter följts i 20 veckor, minst, säger Oncopeptides-chefen.

Anna Sundström
anna.sundstrom@finwire.se, 0733-988 404
Nyhetsbyrån Finwire

Oncopeptides
exclusive finwire healthcare lifescience pharmaceuticals